Ameriški rušilec Carney spremlja rusko raketno križarko Moskva

by Urednik

RUSKO-TURŠKE “IGRICE” TUDI NA MORJU

Rušilec Ameriške vojne mornarice USS Carney (DDG-64) že vse od začetka decembra nadzoruje rusko raketno križarko Moskva (121) razreda slava, ki varuje rusko letalsko bazo Hmeymim v Siriji. Ameriška vojaška ladja razreda Arleigh Burke je priplula iz nevtralnih voda v bližini Cipra, je poročala ruska TV Zvezda.

Pred dnevi (v torek 8.decembra 2015) so ruski mediji poročali, da je pristop ruskih (tovornih) ladij v črnomorske luke otežen po turško-ruskem poslabšanju odnosov. Ladja Bratsk je čakala dovoljenje za plutje skozi morsko ožino Dardanele od desetih dopoldne do sedme ure zvečer, ladja Volgobalta pa od treh ponoči do pete ure popoldne, potem pa sta ladji pod rusko zastavo le lahko zapluli v Bospor (29. novembra 2015).

Kot so še poročali ruski časniki, se je ruska vojaška transportna ladja Yauza v ožini Dardanele srečala s turško podmornico, incident se je zgodil 30. novembra 2015 zjutraj v bližini mesta Çanakkale,  ki  leži na severozahodu Turčije ob azijski obali Dardanel v regiji Marmara.

Vir iz vojaške diplomacije pa nasprotno trdi, da ladje in plovila Ruske vojne mornarice nimajo težav s plutjem skozi ožini Bospor in Dardanele, srečanje s turško podmornico, pa je bil običajen pojav v pogojih okrepljenega prometa skozi morski ožini.

Po napadu na ruski lovski bombnik Su-24 so raketno križarko Moskva, ki je bila v vzhodnem delu Sredozemlja od konca septembra, premestili v bližino sirske obale, da bi okrepili zračno obrambo. Pred dnevi pa so objavili tudi, da sta v bližini ruske križarke dve turški podmornici.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki