Ameriški rušilec trčil z naftnim tankerjem, 10 pogrešanih mornarjev

by Urednik

ŽE ČETRTI INCIDENT AMERIŠKIH VOJAŠKIH LADIJ V AZIJI LETOS

Po poročanju CNN pogrešajo deset mornarjev z raketnega rušilca razreda Arleigh Burke, ki je trčil s tankerjem za prevoz nafte vzhodno od Singapurja. Gre že za četrti incident v azijskih vodah v letošnjem letu v katerem je udeležena ladja Ameriške vojne mornarice (US Navy).

Iz 7. ladjevja Ameriške mornarice so sporočili, da je rušilec USS John S. McCain trčil s trgovsko ladjo Alnic MC, medtem ko je rušilec plul na obisk v Singapur, o trku so poročali ob 5.24 po lokalnem času (21.8.2017) vzhodno od malaške ožine, ene najbolj obremenjenih ladijskih plovnih poti.

Posnetki prikazujejo veliko luknjo na levem zadnjem delu boka rušilca McCain nad morsko gladino. Iz ameriške vojne mornarice tudi poročajo, ga gre za zelo veliko poškodbo dela ladje, ki ga je zalila voda. Prav tako je voda zalila del s komunikacijsko opremo in strojnico. Na srečo pa na morski površini ni bilo opaziti razlitega goriva in/ali nafte okoli rušilca, ki je z lastnim pogonom odplul naprej proti singapurski mornariški bazi Changi, še poročajo iz US Navy.

Po trku so preiskali 100 kvadratnih milj obsežno področje, razmere v tem delu pa opisali kot slabe z metrskimi valovi.

Po zatrjevanju izvedencev ob prejšnji nesreči ameriškega vojnega ladjevja, ko je na ameriški ladji USS Fitzgerald umrlo sedem mornarjev ob trčenju  z ladjo za prevoz zabojnikov ob japonski obali v mesecu juniju, bi bil nujno potreben resen pretres med vodstvom US Navy.

Rušilec McCain je opremljen z raketnim obrambnim sistemom AEGIS, ki je bil namenjen za protidelovanje ob morebitni izstrelitvi severnokorejske rakete. Je pa to že tretja iz delovanja izključena vojaška ladja od skupaj 11 sistema AEGIS iz japonske mornariške baze Yokosuka.

Kot je v izjavi zagotovil eden od vojaških analitikov CNN Rick Francona, bo dogodek zanesljivo sprožil buren pretres na ravni višjega poveljstva najmanj znotraj ameriškega 7. ladjevja ali celo celotne Ameriške vojne mornarice. Dodal je še, da ameriška mornarica ne kaže nič kaj dobre splošne slike, še posebej ne v trenutku, ko so ladje, opremljene s sistemom AEGIS, še kako pomembne v mogočem balistično raketnem scenariju v Severni Koreji.

Po zatrjevanju izvedencev že ob prejšnji nesreči ameriškega vojnega ladjevja, ko je na ameriški ladji USS Fitzgerald umrlo sedem mornarjev ob trčenju  z ladjo za prevoz zabojnikov ob japonski obali v mesecu juniju, bi bil nujno potreben resen pretres med vodstvom US Navy.

Tudi drugi dve ameriški vojaški ladji, ki sta bili v letos v nesreče vpletene v zahodnem delu Pacifika, sta bili prav tako opremljeni s sistemom aegis: ena je nasedla na kopno, druga pa v ribiško ladjo.

Po navedbah nekdanjega direktorja združenega obveščevalnega centra za operacije na Pacifiku Carla Schusterja naj bi bil naftni tanker, v katerega je trčil ameriški rušilec, vsaj trikrat večji. Kot pravi, so naftni tankerji ogromni in potrebujejo kar precej milj, da spremenijo smer plovbe. Vpluti v to smer je zato zelo nevarno.

Moluška ožina poteka med Indonezijo, Malezijo in Singapurjem terje po obremenjenosti s pomorskim prometom druga nasvetu (po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma). Trk omenjenega ameriškega rušilca in tankerja pa se je zgodil v vzhodnem delu Moluške ožine.

Na tiskovni konferenci po nesreči so malezijske oblasti sporočile, da sta ob  trku obe ladje pluli proti Singapurju iz Južnokitajskega morja. Po tem delu Južnokitajskega morja pluje letno kar 80.000 ladij. Rick Francona se je ob dejstvu, da sta obe plovili morali javiti ”separacijsko prometno shemo” (kot to imenujejo malezijske oblasti), in da sta opremljeni z radarji in drugimi senzorji ter komunikacijsko opremo, spraševal, kako druga drugega nista opazili. Naposled je vprašljivo tudi, kako sodobna vojaška ladja z vsemi mogočimi radarskimi in komunikacijskimi sistemi in opazovalci na poveljniškem mostu ni mogla opaziti ”počasnega” 30.000 tonskega tankerja, ki je plul s hitrostjo 10 vozlov.

Ob desetih pogrešanih mornarjih so iz Ameriške vojne mornarice poročali še o petih poškodovanih v tej nesreči. Štiri od teh so v bolnico prepeljali s singapurskim mornariškim helikopterjem, njihova življenja pa niso ogrožena.

V akciji reševanja in reševanja so se singapurskim plovilom in (SAR) helikopterjem pridružili helikopterji in konvertiplan osprey Korpusa mornariške pehote ZDA.

Gre za letošnjo že četrto nesrečo ameriških vojaških plovil v Pacifiku. Junija je ameriški rušilec USS Fitzgerald trčil s kontejnersko ladjo ob obali Japonske, v nesreči pa je umrlo sedem ameriških mornarjev. V maju je raketna križarka USS Lake Champlain udarila v ribiško ladjico ob Korejskem polotoku. Konec januarja je raketna križarka USS Antietam trčila v obalo v Tokijskem zalivu med poskusom sidranja. Vse štiri ladje Ameriške vojne mornarice so opremljene s sistemom raketne zračne obrambe aegis. Po mnenju izvedencev bi se vsaj dvema nesrečama izognili že ob minimalnem upoštevanju procedur, kar priča o slabi izurjenosti in neveščih posadkah. Na USS Fitzgeraldu pa je šlo, poročilo o nesreči je prišlo prav pred nedavnim, tako za slabo delo moštva in neustrezno poveljevanje.

Zanimivo, da je bil rušilec McCain v začetku avgusta vpleten tudi v ”incident” v Južnokitajskem morju, ko je plul šest milj proč od grebena Mischief, enega od umetnih otokov, ki ga je zgradila Kitajska v otočju Spratly.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki