Avstralija bo Franciji plačala 555 milijonov evrov za odpoved nakupa podmornic

by Urednik

NAMESTO KONVENCIONALNIH PODMORNIC RAJE V NAKUP JEDRSKIH

Avstralija bo francoskemu konstruktorju podmornic in ladjedelnici Naval Group plačala 555 milijonov evrov (okoli 830 milijonov avstralskih dolarjev) za odpoved pogodbe o gradnji 12 podmornic razreda attack.

Nova vlada je dejala, da se je njena predhodnica odločila za prekinitev pogodbe na podlagi nasveta o zahtevah glede zmogljivosti avstralskih obrambnih sil – nasveta, ki so ga sprejeli v stranki laburistov (v opoziciji).

Spomnimo, Avstralija je septembra lani osupljivo razkrila odločitev, da bo odstopila od programa v vrednosti 90 milijard avstralskih dolarjev za nakup 12 jurišnih dizelsko-električnih (konvencionalnih) podmornic francoske ladjedelnice Naval Group v korist podmornic na jedrski pogon, ki bi jo nabavili v sodelovanju z ZDA in Veliko Britanijo.

V času objave tristranskega partnerstva AUKUS (Australia-United Kingdom-United States), ki bo Avstraliji omogočilo nabavo novih podmornic, so po poročanju uradnikov ocenili, da bi morala Avstralija za prekinitev francoskega posla plačati okoli 400 milijonov avstralskih dolarjev. Znesek poravnave je zdaj narasel na 830 milijonov avstralskih dolarjev, kot je potrdila avstralska vlada.

»Zdaj, ko je zadeva rešena, lahko nadaljujemo odnose s Francijo,« je dejal avstralski premier Anthony Albanese in nadaljeval: »Glede na resnost izzivov, s katerimi se soočamo tako v regiji kot po svetu, je bistveno, da se Avstralija in Francija ponovno združita, da bi branili naša skupna načela in interese: primat mednarodnega prava, spoštovanje suverenosti, zavrnitev vseh oblik prisile in odločno ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami. Veselim se, da bom sprejel povabilo predsednika Macrona, da čimprej obiščem Pariz in da bomo še naprej tesno sodelovali z njim, ko bomo poglabljali strateško partnerstvo med našimi narodi.«

Po preklicu francoskega dogovora je avstralsko obrambno ministrstvo objavilo, da bo vložilo več kot 10 milijard avstralskih dolarjev v novo podmorniško bazo, ki bo sposobna podpirati nove podmornice na jedrski pogon.

V okviru programa AUKUS bo Avstralija sodelovala z ZDA in Združenim kraljestvom tudi na področju hiperzvočnih in protihiperzvočnih zmogljivosti, kvantnih tehnologij, umetne inteligence ter avtonomije, kibernetskega in elektronskega bojevanja.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki