Avstralske in ameriške vojaške ladje na biogorivo

by Urednik

PLOVILA AVSTRALSKE IN AMERIŠKE MORNARICE BO OD LETA 2020 POGANJALO IZKLJUČNO BIOGORIVO

Kraljeva avstralska mornarica bo sledila zgledu Ameriške mornarice in v naslednjih šestih letih vse svoje vojaške ladje in letalnike prilagodila na uporabo biogoriv.

Uporaba biogoriv bo Avstralski mornarici, poleg manjšega onesnaževanja in pridobivanja simpatij v javnosti, omogočila tudi nadaljnje sodelovanje z Ameriško mornarico, ki naj bi vsa plovila prilagodila na uporabo biogoriv do leta 2020. Ta pristop se kaže kot ključnega pomena za skupne operacije, ki vključujejo avstralske in ameriške vojaške ladje ter letal, ki bodo tako lahko gorivo izmenjevali, če bo potrebno.

V skladu s sporazumom med Avstralijo in ZDA, ki so ga podpisali pred skoraj dvema letoma, bo  Avstralija lahko uporabila tehnologije, ki so jih v ZDA razvili za uporabo biogoriv.

Kraljeva avstralska mornarica se namerava s svojimi fregatami in helikopterji, ki bodo uporabljali biogorivo, udeležiti tudi demonstracij Ameriške mornarice za čistejše okolje leta 2016.  Skupina ameriških vojaških ladij, v kateri so letalonosilka USS Nimitz (CVN 68), križarka USS Princeton (CG 59), rušilca USS Chafee (DDG 90) in USS Chung Hoon (DDG 93) ter tanker za gorivo USNS Henry J. Kaiser (T-AO-187), že uporabljajo biogoriva, zato so jim Američani dali vzdevek Great Green Fleet (Velika zelena flota).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Zeleni F/A-18, ki ga poganja biogorivo
Zeleni F/A-18, ki ga poganja biogorivo

Povezani članki