Azerbajdžan bo nabavil 10 do 15 letal Leonardo M-346

by Urednik

ZNAN PETI KUPEC ITALIJANSKIH TRENAŽNO – JURIŠNIH LETAL

Azerbajdžan namerava kupiti 10 do 15 trenažnih – lahkih jurišnih letal Leonardo M-346 master, je sporočil predsednik države Ilham Aliyev. Novico sta že potrdila azerbajdžanski obrambni minister, polkovnik Zakir Hasanov in izvršni direktor italijanske družbe Leonardo, Alessandro Profumo.

Sporazum o podpisu nabave 10 do 15 italijanskih letal Leonardo M-346 master so podpisali med nedavno demonstracijo letala v Azerbajdžanu. Podrobnosti o pogodbeni vrednosti ali rokih dobave niso razkrili.

Leonardo je sicer že maja 2017 v Azerbajdžanu pokazal sposobnosti letala M-346, na obisku je bil prototip št. 3, ki ga je takrat pregledal tudi azerbajdžanski obrambni minister Zakir Hasanov.

M-346 je napredno trenažno reaktivno letalo, ki ga v različici lahkega jurišnega letala lahko opremijo s devetimi obesami za oborožitev (na koncih kril, tri pod vsakim krilom in eno pod trupom – za top). M-346 lahko opremijo z različno oborožitvijo, med drugim tudi nevodenimi bombami Mk 82/83/84, vodenimi bombami GBU-12/16 in Opher Mk 82. Skupaj ga lahko obremenijo z do 3000 kg bojnega tovora, lahko pa opremijo tudi s 3 dodatnimi rezervoarji s po 630 l goriva. Uporabljajo ga letalske sile Italije, Poljske,  Izraela in Singapurja.

Pripravil: A. Knific, foto: Leonardo

 

Povezani članki