Bo Rusija naročila nove jedrske rušilce razreda leader (project 23560)?

by Urednik

NOVI RUSKI RUŠILCI BODO IMELI DVAKRAT VEČ RAKET KOT AMERIŠKI

Ruska Združena ladjedelniška korporacija (OCK) v bližnji prihodnosti načrtuje podpis pogodbe z obrambnim ministrstvom za izgradnjo novih rušilcev projekta 23560 (razred leader), je pred dnevi dejal podpredsednik korporacije Igor Ponomaryov.

“Rusko obrambno ministrstvo trenutno preučuje predhodno zasnovo rušilca projekta 23560 leader,” je dejal Ponomaryov. Dodal je, da bodo ob sprejeti pozitivni odločitvi nemudoma začeli s podrobno zasnovo ladje in dokumentacijo za njeno izgradnjo v časovnem okviru, ki ga bo rusko obrambno ministrstvo določilo v pogodbi.

Načrtovano je, da naj bi Ruska mornarica v letih 2023-2025 dobila dvanajst 10.000-tonskih rušilcev razreda leader, ki bodo v službi ruske severne in pacifiške flote. Z njimi naj bi nadomestili rušilce razreda udaloy (projekt 1155) in sovremennyy (projekt 956), ki sedaj tvorijo steber oceanskega delovanja Ruske mornarice, ob tem pa tudi križarke razreda slava (projekt 1164). Večnamenski jedrski rušilec razreda leader bo namenjen protiletalskemu, protibalističnemu, protiladijskemu in protipodmorniškemu bojevanju.

Nove rušilce projekta 23560 bo poganjala jedrska energija, oboroženi pa bodo s supersoničnimi protiladijskimi manevrirnimi raketami P-800 oniks (NATO: SS-N-26) in manevrirnimi raketami kalibr-NK (NATO: SS-N-27), kot tudi z raketnimi sistemi S-500 prometey za protibalistično obrambo. Na ladji naj bi bili tudi mornariški helikopterji Kamok Ka-27 ali Ka-32, možna pa je tudi namestitev nadzvočnih manevrirnih raket 3M22 zirkon (ki jih še razvijajo). Vojaški analitiki pravijo, da naj bi imeli novi ruski rušilci dvakrat toliko raket kot ameriški rušilci razreda Arleigh Burke.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki