Bodo ZDA za nove lovce F-22 namenili 50 milijard USD?

by Urednik

ŠTUDIJA O PROIZVODNJI POSODOBLJENIH LOVCEV f-22 RAPTOR

V tajnem poročilu, ki so ga ameriškemu Kongres poslali sredi junija 2017, so Ameriške letalske sile ocenile, da bi za nakup 194 dodatnih lovcev F-22 potrebovali približno 50 milijard dolarjev. Za ponovni zagon proizvodne linije bi bilo potrebnih skoraj 10 milijard dolarjev, za močno posodobljeno letalo pa okoli 40 milijard dolarjev, so spletnemu portalu Military zaupali ameriški uradniki.

Sekretar za zračne sile Heather Wilson je poročilo poslal obrambnemu odboru Kongresa 9. junija 2017, potem ko so lani dobilo nalogo, da pripravijo študijo o vsem potrebnem za ponovno vzpostavitev proizvodne linije za letala 5. generacije Lockheed Martin F-22.

Poročilo po nekaterih informacijah še vedno ocenjujejo, vendar naj bi bili stroški za nove lovce F-22 odločno predragi.

Program Lockheed Martin F-22 raptor je bil zaključen, potem ko so v letih 1996 in 2011 izdelali 195 letal, kar je le dobra polovica od skupno načrtovanih 381. Prva letala F-22 raptor so postala operativna leta 2005 po skoraj 20 letih razvoja. Kljub dolgi razvojni fazi si je F-22 raptor hitro prislužil ugled v vojaških in letalskih krogih po vsem svetu zaradi svojih vrhunskih lastnosti – hitrosti, manevrirnih sposobnosti in bojnih zmogljivosti. Povsem drugače pa je z avioniko in sistemi, katerih nastanek sega v zgodnja devetdeseta leta. Prav na račun modernizacije teh sistemov bi cena za letalo narasla iz okoli 150 milijonov na kar 200 milijonov dolarjev.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki