Brazilija ne bo posodabljala letalonosilke Sao Paulo, ki gre v razgradnjo

by Urednik

PREDRAGA POSODOBITEV EDINE LETALONOSILKE BRAZILSKE MORNARICE

Brazilska mornarica je opustila zamisli o posodobitvi svoje edine letalonosilke Sao Paulo (A12) razreda clemenceau, ki so jo kupili leta 2000 od Francije. Odločili so se, da zaradi prevelikih stroškov obnove letalonosilko upokojijo in jo pošljejo v razrez.

Brazilska mornarica (Marinha do Brasil) je sicer že več let skupaj s francosko ladjedelnico DCNS razpravljala o posodobitvi letalonosilke Sao Paulo (A12) razreda clemenceau. Načrtovali so vključevali tudi zamenjavo celotnega pogonskega sistema, katapulta in bojnih sistemov, stroški celotne posodobitve pa naj bi znašali več kot 1 milijardo brazilskih realov (324 milijonov USD), poroča brazilski časopis Estado.

O usodi brazilske letalonosilke Sao Paulo (A12) se je ugibalo vse do 14. Februarja 2017, ko je Brazilska mornarica sporočila, da bo plovilo upokojila in poslala v razgradnjo. Ta naj bi se začela že v naslednjih mesecih in bila končana do leta 2020, mogoče pa je tudi, da bodo letalonosilko prodali, tako kot so tudi leta 2001 letalonosilko Minas Gerais (BNS A11) razreda colossus (šlo je za nekdanjo britansko letalonosilko HMS Vengeance (R71), kupljeno leta 1965).

Brazilska mornarica ima v svoji floti 11 palubnih letal A-4 skyhawk, ki jih v zadnjih letih posodabljajo pri Embraerju, kjer jim bodo podaljšali življenjsko dobo vsaj do leta 2025. Po upokojitvi letalonosilke Brazilci načrtujejo premik palubnih skyhawkov v letalsko bazo Sao Pedro da Aldeia.

Letalonosilko Sao Paulo razreda clemenceau je Francoska mornarica začela uporabljati leta 1963, nato pa so jo leta 2000 prodali Braziliji, kjer je postal nova vodilna ladja Brazilske mornarice. Plovilo ima izpodriva 32.800 ton, v dolžino meri 265 metrov in ima prostora za 1.920 mornarjev. Na krov lahko sprejme 39 letalnikov: 22 palubnih letal in 17 helikopterjev. V službi Brazilske mornarice so delovali: letala A-4KU skyhawks, helikopterji AS 532 SC cougars, AS350 ecureuils in SH-3 sea king.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki