Cena razgradnje letalonosilke USS Enterprise več kot 1 milijardo USD

by Urednik

TEŽAVE Z RAZGRADNJO PRVE AMERIŠKE JEDRSKE LETALONOSILKE

Ameriška vlada je ugotovila, da bodo stroški razgradnje upokojene jedrske letalonosilke USS Enterprise (CVN-65), ki ni operativna že vse od leta 2012, lahko presegajo 1 milijardo ameriških dolarjev.

V poročilu so zapisali, da pri razgradnji jedrske letalonosilke USS Enterprise (CVN-65) razreda enterprise razmišljajo o dveh možnostih: prva možnost je, da se ladjo razstavi v ladjedelnici Puget Sound v Bremertonu v zvezni državi Washington, medtem ko je druga možnost, da dajo razgradnjo v izvajanje komercialnim podjetjem.

Seveda se zastavlja vprašanje nadzora odstranjevanja jedrskega reaktorja upokojene letalonosilke, ali bo to opravila Služba za ladijske jedrske pogone ali Jedrska regulatorna komisija. Prvi omenjajo možnost, da bi lahko Jedrska regulatorna komisija nadzirala razstavljanje reaktorja v sodelovanju s komercialnim podjetjem, čemur pa v Službi za ladijske jedrske pogone nasprotujejo, z obrazložitvijo, češ da nimajo pooblastil za to.

Ameriška USS Enterprise je sploh prva  letalonosilka na svetu, ki je imela jedrski pogon. Tako je ta 55 let stara vojaška ladja sploh prva letalonosilka na jedrski pogon, ki bo šla v razgradnjo.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki