Češka vlada odobrila prodajo 15-ih letal Aero L-159 v Irak

by Urednik

ČEHI LE USPELI PREPRIČATI IRAK V NAKUP LAHKIH JURIŠNIKOV L-159

Češka vlada je odobrila prodajo 15-ih presežnih lahkih bojnih letal Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft – napredno lahko bojno letalo) za potrebe Iraških letalskih sil, je sporočil češki obrambni minister Martin Stropnicky v ponedeljek 9. marca 2015.

Irak bo Češki za 15 čeških trenažnih podzvočnih reaktivnih letal Aero L-159 ALCA plačal približno 12-15 milijonov USD za vsako letalo. Iraške in češke oblasti so se za prodajo letal L-159 dogovarjali že vse od leta 2009, vendar vse do sedaj pogovori niso nikoli uspeli. Češki je tokrat uspelo, njihova prednost pa je predvsem v zelo kratkem dobavnem roku, saj imajo nekaj letal shranjenih v skladiščih. Čehi imajo osem takšnih letal »na zalogi« in bi jih lahko dobavili zelo hitro, preostala letala L-159 pa bodo vzeli iz flote Čeških letalskih sil. Verjetno bodo potem to vrzel v Čeških letalskih silah zapolnili z novimi L-169, ki so v razvoju.

Češka vojska in podjetja so pomemben prodajalec oborožitvenih sistemov za potrebe Iraške vojske, ki se zadnje leto spopada z militantno skupino Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS). Poleg številnih oklepnikov in tankov, orožja malega kalibra in helikopterjev Mi-8, so sedaj na vrsti še letala L-159.

Čehi so Iračanom namreč že jeseni 2014 ponovno ponudili 8 lahkih jurišnikov Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft), kljub temu da so v iraškem natečaju za podobno letalo izgubili v boju z Južnokorejskim KAI, ki je uspel prodati Iračanom svoja letala FA-50, vendar bodo ta dobavljiva šele v letih 2015-2016.

Češka že več let neuspešno prodaja lahka jurišna letala Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft), kljub dejstvu, da je cena letala padla iz približno 17 milijonov dolarjev na 12 milijonov dolarjev na letalu. “Ta letala so popolnoma nova, vsako je letelo le nekaj ur. Češko obrambo ministrstvo porabi za njihovo shranjevanje 30 milijonov kron (1,5 milijona dolarjev) na leto. Nerabljena letala L-159 že več let čakajo v hangarjih, zapakirana v plastične škatle napolnjene z dušikom,” je za časopis Lidove Nowiny pred tedni dejal češki obrambni minister Martin Stropnický.

Češki letalski proizvajalec  Aero Vodochody je med letom 1997 in 2003 izdelal 72 letal L-159 ALCA, od tega jih Češke letalske sile uporabljajo 25, tri pa ZDA (dva že vrnili zaradi težav), 14 letal pa je kupilo ameriško zasebno podjetje Draken International, ki jih ponuja Ameriški vojski za simulacije spopadov.

Aero L-159 ALCA je češko enomotorno večnamensko lahko trenažno-bojno letalo, ki so ga razvili iz trenažnega  letala Aero L-59 super albatros. Razvoj letala se je začel leta 1992, prvi vzlet 4. avgusta 1997, skupaj pa so do sedaj izdelali 72 letal za potrebe Čeških letalskih sil. Češko podjetje sedaj že razvija naslednje letalo Aero L-169.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Nastop letala Aero L-159 ALCA na letalskem mitingu

Povezani članki