Dva strateška bombnika B-1B Lancer na Aero India 2023

by Urednik

AMERIŠKE LETALSKE SILE KAŽEJO MOČ V AZIJI

ZDA so napotile par strateških bombnikov B-1B lancer v Indijo za sodelovanje na mednarodnem letalskem sejmu Aero India 2023, ki poteka v Bangaloreju. Ameriška letala so bila nameščena v letalski bazi Yelakhanka.

Oba bombnika B-1B lancer, ki sta v Indijo priletela, sta letela iz ameriškega letalskega oporišča v Južni Dakoti in se ustavila na pacifiškem otoku Guam. To je druga udeležba B-1B  lancerja na indijskem letalskem sejmu, pred tem je bil prikazan leta 2021. Letalo ni na ogled morebitnim kupcem, ti bombniki niso naprodaj, ampak za “spektakularen spektakel”, ki prikazuje vso moč ameriških zračnih sil. Poleg bombnikov B-1B lancer ZDA v okviru osr4dnjega indijskega letalskega sejma prikazujejo lovce F-35, F-16 in F/A-18.

»Strateška bombnika B-1B lancer sta priletela v Indijo zato, da dodajata novo vznemirljivo dimenzijo Aero India 2023,« je ob tem dogodku izjavil ameriški veleposlanik v New Delhiju.

Ameriške letalske sile počasi razgrajujejo strateške bombnike B-1B lancer in jih pošiljajo na lokacijo 309. skupine za vzdrževanje in popravila letal (AMARG) v Arizoni, bolj znano kot “pokopališče letal”. Ameriške letalske sile  nameravajo do leta 2036 vse bombnike B1B. Razlog za odpis naj bi bili amortizacija, preseganje rokov plovnosti ter predrago vzdrževanje in popravila.

Težki bombnik B-1 lancer (Rockwell International B-1 lancer – suličar) je večnamenski bombnik, ki je nastal kot zamenjava za bombnik Boeing B-52 v okviru programa AMSA iz leta 1965 in je prvo bojno letalo na svetu, pri konstruiranju katerega so uporabili elemente tehnologije “stealth”. Od 27. julija 1985 je v službi letalskih zračnih sil. V začetku devetdesetih let se je začela predelava letal B-1 za opremljanje s konvencionalnim orožjem. Končna različica bombnika (B-1B) je namenjena izvajanju koncepta preboja zračne obrambe na majhnih višinah z letenjem na ultra nizkih višinah z izogibanjem oviram terenu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki