Dvajset španskih lovcev mirage F-1 za Argentino

by Urednik

ARGENTINA KUPILA 20 LETAL MIRAGE ZA BRANJENJE FALKLANDSKIH OTOKOV

Španija je Argentini prodala floto 20 lovskih bombnikov Dasault mirage F-1 Argentini, navaja britanski dnevnik Portal Express. Kupčija je bila sklenjena ravno v času sredi diplomatskega zastoja med Argentino in Veliko Britanijo glede spornih Falklandskih (britansko) – Malvinskih (argentinsko) otokov. Argentina bo Španiji za 20 lovcev mirage odštela približno 225 milijonov USD (168 miljonov EUR).

Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner je dala odobritev za zta nakup, ki daje državi zmogljivosti za napad na to otočje z lasersko vodljivimi bombami. Po pogodbi  bo Argentina dobila 20 bombnikov mirage F-1, ki bodo preleteli iz španske letalske baze Albacete v argentinsko bazo Tandill (6 km južno od Buenos Airesa). Obe (Argentina in Velika Britanija) strani sta bili zaradi otočja že zapleteni v vojaški spopad na južnem Atlantiku (angleško Falklands War, špansko Guerra de las Malvinas), ki se je začel 1. aprila 1982 in je trajal 74 dni.

Argentinski lovec mirage III nad britansko ladjo v bližnini Falklandskih otokovArgentinski lovec mirage III nad britansko ladjo v bližnini Falklandskih otokov

Zanimivo, da je bila največja žrtev na britanski strani rušilec HMS Sheffield, ki ga je potopila raketa zrak-ladja exocet  A-39 francoske proizvodnje, izstreljena z letala super etendard (prav tako francoskega). Argentinci so v tem spopadu prav tako uporabljali francoska letala Dassault mirage III, ki pa se zaradi premajhnega doleta (izgubili so jih 9, vzletala pa so iz Argentine) niso izkazala in so postala plen britanskih VSTOL letal sea harrier, ki so vzletala z letalonosilk, razmeščenih izven bojnega radija argentinskih letal v južnem Atlantiku.

Reportažo naših nizozemskih sodelavcev Tiema Festnerja in Cees-Jana van der Endeja o letalih Dassault mirage smo objavili v Revija Obramba september 2013 v članku – Prividi nad Baltikom (Obramba baltskega neba).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vojna za Falklandske otoke

Povezani članki