Egipt kupil 4 francoske korvete razreda gowind

by Urednik

EGIPT PO DVEH DESETLETJIH SPET KUPUJE FRANCOSKO OROŽJE

Francija je z Egiptom sklenila ​​prvo večjo vojaško pogodbo po približno 20-ih letih, saj bo Egiptovski mornarici prodala štiri korvete razreda gowind v vrednosti 1,7 milijarde dolarjev, je sporočil francoski diplomatski vir v soboto, 19. julija 2014.

Egipt je zaskrbljen zaradi islamske grožnje znotraj države in vse slabših varnostnih razmer v sosednji Libiji. Že spomladi so se tako pojavile novice, da se Egipt dogovarja za nakup štirih francoskih korvet razreda gowind, z možnostjo nakupa dodatnih dveh. Zanje pa se zanima tudi Malezijska mornarica, vendar v nekoliko drugačni različici SPGV-LCS, ki naj bi jih začeli izdelovati v Maleziji čez nekaj let. Za patruljne čolne iz družine gowind pa se zanima Urugvaj.

Francija in Egipt sta v preteklosti že imela tesne gospodarske vezi, vendar pa so zaradi nemirov v tej severni afriški državi po padcu predsednika Mubaraka zahodne vlade zelo previdnepri podpisu pogodb, zlasti v obrambnem sektorju. “Imamo dobre dvostranske odnose,” je dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius v Kairu po srečanju z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom El Sisijem. “Razpravljali smo o ekonomskih vidikih in … naročilih, tudi v obrambnem sektorju,”  so zapisali v The Sunday Timesu.

Družba DCNS, v kateri ima francoska država večinski delež, je dobil pogodbo za izgradnjo štirih korvet. “Pogodba, vredna približno 1 milijardo evrov, je bila sklenjena prejšnji mesec,” je dejal francoski diplomatski vir. “To je prvi večji posel z Egiptom po dolgem času, saj smo prodali lovce mirage pred približno 20-imi leti.”

Razred vojaških ladij gowind je družina fregat, korvet in morskih patruljnih čolnov, ki jo od leta 2006 razvija  francoska družba DCNS. Ladje so namenjene za izvajanje misij v priobalnem pasu, kot tudi za protipodmorniško vojskovanje. Družina gowind vključuje plovila z dolžino od 85 m do 111 m in z izpodrivom od 1.000 do 3000 ton.

Družina vojaških ladij razreda gowind

Egiptovske korvete razreda gowind bodo oborožene s protiletalskimi raketami VL-Mica in raketami Exocet MM40, za uničevanje ladij ter ciljev na kopnem.

Pripravil: A. Knific, foto: DCNS

Povezani članki