Egipt odprl novo mornariško bazo 3. julij

by Urednik

NOVO POMORSKO OPORIŠČE ZA EGIPTOVSKO MORNARICO

Egiptovski predsednik Abdel-Fattah el-Sisi je 3. julija 2021 v bližini mesta Ras Gargoub v Sredozemskem morju, približno 140 km vzhodno od libijske meje, odprl novo mornariško bazo z imenom 3. julij.

Datum otvoritve in ime mornariška baza 3. julij se nanašata na državni udar, v katerem so odstavili predsednika Mohameda Morsija leta 2013. Mornariška baza 3. julij v bližini mesta Ras Gargoub leži približno 140 km vzhodno od libijske meje in 315 km zahodno od glavne egiptovske mornariške baze v Aleksandriji.

 Egiptovsko obrambno ministrstvo je objavilo, da ima nova baza “edinstveno geografsko lokacijo, ki zagotavlja dodatne zmogljivosti za zaščito egiptovskih severnih obal, in je novo izhodišče za preprečevanje morebitnih groženj”. Ob tem so sporočili, da se nova mornariška baza razprostira na območju, velikem 10 km2 in ima 1 km dolgo pomorsko pristanišče z globino 14 m. Ob tem naj bi imela baza tudi komercialne pomole, dolge 2,2 km z globino 17 m, čeprav satelitski posnetki kažejo, da so ti še v izdelavi.

 Egiptovska TV je prikazala spodnji videoposnetek otvoritve novega oporišča Egiptovske mornarice, kjer so bila v času slovesnosti privezana najnovejša egiptovska plovila, vključno s podmornico razreda type 209/1400, obema fregatama razreda fremm, korveta razreda gowind Port Said, patruljno ladjo CPV 60 in devetimi patruljnimi čolni OPB 4, pa tudi ena od obeh egiptovskih amfibijskih ladij razreda mistral – poimenovana Gamal Abdel Nasser.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO:

 

 

Povezani članki