F/A-18 super hornet strmoglavil ob pristajanju na letalonosilko

by Urednik

V ZDA sta v sredo strmoglavili dve vojaški letali – harrier in super hornet

V sredo 4. junija 2014 sta na območju ameriške zvezne države Kalifornija strmoglavili dve vojaški letali Ameriške vojske. Popoldne je v San Diegu v naselje strmoglavilo letalo Ameriških marincev AV-8B harrier II, zvečer pa še palubni lovec F/A-18E super hornet ob pristajanju na letalonosilko USS Carl Vinson.

Ameriška mornarica je med vajo pred novo nalogo flote letalonosilke USS Carl Vinson izgubilo vojaško letalo F/A-18E super hornet, ki je strmoglavilo v Tihi ocean približevanju letalonosilki. Pilot se je še pred trkom okoli 22.00 ure katapultiral in je v stabilnem stanju v bolnišnični oskrbi na krovu letalonosilke USS Carl Vinson. Vzrok za nesrečo še ni znan, preiskava pa že poteka. Do nadaljnjega so prizemljili vse lovce na krovu USS Carl Vinson.

Že v sredo popoldne okoli 16.30 ure pa se je veliko hujša nesreča zgodila v San Diegu, kjer je vojaško letalo AV-8B harrier II iz flote Ameriških marincev strmoglavilo na sosesko in uničilo tri hiše. Pilot se je prav tako katapultiral, po besedah nekaterih prič le dobro sekundo pred trkom, in nesrečo preživel brez poškodb. Čudežno noben izmed civilistov ni bil ranjen. Vzrok za nesrečo še preiskujejo.

Strmoglavilo letalo AV-8B harrier II

Sosedje so poročali o glasnem trku, ki je zvenel kot bomba, kmalu pa so zagledali ogromen oblak dima.

Pripravil: A. Knific, foto: CNN, US Navy

Povezani članki