FIDAE 2016: »Jadralne« bombe SPICE 1000 za brazilske lovce JAS-39 gripen

by Urednik

BRAZILIJA SE JE ODLOČILA ZA NAKUP IZRAELSKIH VODENIH BOMB SPICE 1000

Izraelski proizvajalec Rafael Advanced Weapon Systems pričakuje, da bo kmalu začel z integracijo oborožitvenih sistemov na Saabova bojna letala JAS-39E/F za Brazilske letalske sile, ko bo v prihodnjih tednih zaključena komercialna pogodba.

Na nedavni letalskem in vesoljskem sejmu FIDAE Airshow 2016, ki je potekala med 30.3. in 3.4.2016 v čilskem Santiagu, je predstavnik izraelskega podjetja Rafale povedal, da bodo z integracijo oborožitvenih sistemov začeli še letos, sklenili pa naj bi jo do konca desetletja.

Brazilija ima naročenih 36 švedskih enosedežnih lovcev Saab JAS-39 gripen E in 8 dvosedežnih različic JAS-39 gripen F.

Rafaelova natančno vodena »jadralna« bomba SPICE 1000 (410 kg), tudi že bojno preizkušena, je pritrjena na zunanjem podkrilnem nosilcu (modelu – mock upa) brazilskega gripna. V oborožitvi jo ima več držav.

Doslej so na brazilske lovce gripen že vgradili Rafaelove namerilne sisteme litening in reccelite ter sistem za elektronsko bojevanje skyshield, preostane še vgradnja sistema PGM  za natančno vodenje bomb SPICE (Smart Precise Impact Cost Effective) 2000 (820 kg), SPICE 1000 (410 kg in SPICE 250 (102,5 kg). Poleg Rafaelovih oborožitvenih sistemov bodo brazilski gripni opremljeni še z raketami zrak-zrak kratkega dosega z IR (toplotnim) vodenjem Denel-Avibras-Mectron A-darter in raketami zrak-zrak kratkega dosega z IR vodenjem Diehl BGT Defence IRIS-T.

Čeprav je izraelski Rafael opremil brazilske lahke lovce F-5M tiger II z raketami zrak-zrak phython (prav tako kratkega dosega), pa brazilskih gripnov E7F ne bo opremljal z njimi.

Pripravil: B. Knific, foto: Rafael

Povezani članki