Francija prodala za rekordnih 20 milijard evrov orožja v letu 2016

by Urednik

FRANCOSKA PODJETJA USPEŠNA PRI PRODAJI OROŽJA V TUJINO

Francoska obrambna podjetja so v letu 2016 izvozila za več kot 21 milijard dolarjev orožja in oborožitvenih sistemov, največ na račun letalskih in mornariških sistemov. Vrednost francoskih obrambnih prodaj pa naj bi v naslednjih letih še naraščala.

Francoska prodaja orožja je dosegla rekordnih 20 milijard evrov (21,33 milijard USD) v letu 2016, potem ko so podpisali pogodbo o prodaji podmornic Avstraliji in bojnih letal Indiji, je izjavil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian. Kot je še dodal, so v letu poprej – 2015, presegli zgodovinski rekord s 17 milijardami evrov (18,2 milijarde dolarjev) za izvoz orožja in vojaške opreme.

Avstralija in Francija sta v decembru 2016 formalizirali sporazum po katerem bo francoski ladjedelniški velikan DCNS (Direction des Constructions Navales Systems & services) izdelal zanje kar 12 podmornic (scorpene) v skupni vrednosti 38 milijard dolarjev. Prav tako bo francoski Dassault Aviation za Indijo izdelal 36 bojnih letal rafale v skupni vrednosti približno 9 milijard dolarjev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki