Francoski vojaki vstopili v severno Sirijo (po odhodu ameriških)

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA NAPOTILA VOJAKE V KURDSKI DEL SIRIJE

Francosko vojaško osebje deluje v Siriji in patruljira v severnih delih države, ki so pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil pod vodstvom Kurdov, poroča kurdska tiskovna agencija ”Kurdistan 24 news agency” navajajoč združenega poveljnika obrambe sirskega Kurdistana Rezana Gila.

Neznano število pripadnikov francoske vojske naj bi danes domnevno vstopilo v obmejni mesti Tell Abayad in Manbij, potek ko so področje zapustile enote ameriške vojske. Turčija je večkrat grozila z napadom na mesto Manbij in druga področja v severni Siriji po uspešno izvedeni čezmejni vojaški operaciji v Afrinu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je 29. marca 2018 obljubil napotitev enot na področje za odvračanje turške agresije, poroča francoski dnevnik Le Parisien. Dnevnik prav tako zatrjuje, da je angažiranje francoskih enot potekalo v koordinaciji z Američani (ZDA), ki delujejo na številnih območjih pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil (SDF). Razvoj dogodkov kaže, da se je ameriški predsednik Trump skliceval na Francijo, ko je izjavil, da ZDA lahko zapustijo Siriji ‘’prav kmalu’’ in prepustijo drugim, da skrbijo za Sirijo. Čeprav je turški predsednik Erdogan izjavil, da ga je Macronova poteza razžalostila, saj naj bi zavzel napačno stališče do turških operacij proti SDF v Siriji. Ni tudi jasno, ali je (Erdogan) v luči zdajšnje prisotnosti francoskih vojakov (ki bi stopili proti francoskim) pripravljen še naprej izvajati pritisk z načrtovanimi operacijami na druga področja pod nadzorom SDF ob turško-sirski meji.

Turčija je bila dolgo časa sovražna do SDF, saj se je slednja borila na isti stani kot nezakonita Kurdistanska delavska partija (PKK), ki jo tako ZDA kot Evropska unija in Turčija obravnavajo kot teroristično organizacijo in je dolga desetletja bojevala krvavo vojno proti Ankari.

Turška vojska je v januarju začela operacijo Oljčna vejica proti pripadnikom SDF na območjih severne Sirije vzdolž  turške južne meje. Ofenziva je prinesla precejšnjo ozemeljske koristi militantnim skupinam, ki jih podpira Turčija, kurdske sile pa so uspešno potisnili iz Afrina in okoliških naselij.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki