Francosko napredovanje v Maliju – operacija Serval

by Urednik

Francosko napredovanje v Maliju – potek operacije Serval #3

Francoske sile se ob pomoči Malijske vojske sredi prejšnjega tedna začele s kopensko ofenzivo proti upornikom v Maliju. Iz glavnega mesta Bamako so se napotili proti severu države, kjer so se jim po 275 km v mestu Markala pridružili malijski vojaki. V četrtek so se že spopadli z islamističnimi uporniki v mestu Diabaly, ki naj bi bil po zadnjih vesteh francoskih medijev že zasedeno, vendar pa so v mestu še vedno razpršene posamezne skupinice upornikov.  

Francoske sile še naprej napredujejo tudi v smeri proti severu-vzhodu Malija. Med vikendom so francoski vojaki z oklepnimi vozili ERC 90 sagaie(na sliki spodaj) in VAB zasedli položaje v mestih Mopti in Sevaré. V zadnjih dnevih se odvijajo tudi spopadi za mesto Konna.

Francoski lovci in helikopterji pa še naprej izvajajo letalske operacije uničevanja vojaških ciljev. Med vikendom so izvedli približno ducat misij, v katerih so napadli položaje upornikov in uničevali njihova vozila.

Afriška skupina nadaljuje svojo prisotnost z rednim prihodom novih kontingentov. Do včeraj se je pridružilo že 250 vojakov Nigerije, 100 Toga in 50 vojakov iz Benina, ki so se združili v Bamaku, kjer bodo oblikovali kontingente za mednarodne misije v Maliju (MISMA). Druge enote še vedno prihajajo in se bodo zbrale v naslednjih nekaj dneh.

Operacija serval V Maliju - AMX-10RC-6

Francosko posredovanje v Maliju – potek operacije Serval #2

  • Sreda, 16 Januar 2013 17:17

Francoska bojna letala Dassault rafale so 13. januarja prvič sodelovala v zračnih bojnih operacijah v Maliju. Štirje lovci rafale so poleteli iz svoje zračne baze Saint Dizier v regiji Šampanj-Ardenne na severu Francije, podpirali sta jih leteči cisterni za oskrbovanje z gorivom v zraku KC-135FR. Francoski lovci so napadli uporniške tabore za usposabljanje in njihovo infrastrukturo, nato pa se usmerili proti zračni bazi N’Djameni v Čadu, kjer so pristali. Štirje rafalei so trenutno nameščeni v N’Djamenu, kjer so okrepili francoski kontingent, vključen v operacijo Serval.

Najverjetneje so lovci in tankerji na poletu v Mali preleteli alžirskega zračni prostor, saj je Alžirija dovolila neomejen prelet njenega ozemlja. Po poročanju podjetja Dassault Aviation so tokrat prvič na lovcih rafale med vojno misijo uporabili dvojni način (laserski / GPS) vodljivih bomb GBU-49. Integracija te vrste orožja je bila namreč zaključena šele pred kratkim.

Operacija serval V Maliju - Dasault - rafale

Kot je razvidno iz misije v Libiji leta 2011, so lovci rafale sposobni opravljati številne naloge, vključno z oskrbo goriva v zraku, izvidovanjem (s pomočjo senzorskega zabojnika Reco-NG), napadi na kopenske cilje in zračnimi boji.

Kljub zelo intenzivnemu začetku napadov proti lokalnim upornikom v Maliju iz zraka je letalskih operacij iz dneva v dan manj. V zadnjih 24 urah je bilo le 8 zračnih misij proti približno dvanajstim ciljem, predvsem v okolici Diabalija, v katerih so sodelovali francoski lovci ob podpori z letečih tankerjev KC-135FR. V sklopu operqacije so lovci mirage F1CR opravljali izvidniške naloge, domnevno pa naj bi jih preselili iz N’Djamena v Čadu v Bamaku v Maliju.

Potem ko naj bi 4 letala rafale na prvi nalogi izstrelila oziroma odvrgla kar 21 natančno vodljivih izstrelkov/bomb od skupno 24-ih (6 na vsakem letalu), se sedaj število zračnih napadov zmanjšuje. Dnevno vsako letalo odvrže le dve do tri bombe/izstrelke in jim ni potrebno leteti s polno obremenitvijo 6-ih bomb GBU-12/49 ali izstrelkov AASM.

Operacija serval V Maliju - helikopter gazela
Francoski kontingent, vključen v operacijo Serval, trenutno šteje 2 lovca mirage F1, 6 lovcev mirage 2000D, 4 lovce rafale, 3 leteče cisterne KC-135FR, transportni letali C-130 hercules in C-160 transall ter neznano število helikopterjev, vključno z gazelami, pumami in morda celo jurišnimi tigri.

Število držav, vključenih v operacijo Serval, se vsak dan povečuje. Med njimi so Velika Britanija, ki je dala na voljo 2 transporterja C-17, napovedujejo tudi brezpilotna letala; Danska pošilja transportna letala, Kanada en transporter C-17 globemaster III, Belgija pa transportno letalo C-130 hercules. Togo, Benin, Burkina Faso, Nigerija, Mavretanija in Senegal bodo poslale v Mali nekaj sto vojakov. Tudi Francija ima v Maliju že nameščenih nad 500 vojakov, napotili pa naj bi jih vsaj še dodatnih 3000.

Operacija serval V Maliju

Francija napadla upornike v Maliju – potek operacije Serval

  • Ponedeljek, 14 Januar 2013 16:01

Francosko posredovanje v Maliju, imenovano operacija Serval, ki traja od petka 11. januarja 2013, na zahtevo malijskih organov in Združenih narodov, se je začelo z napadom bojnih helikopterjev gazella, ki je uspel ustaviti napredovanje islamističnih upornikov iz severnega dela države Mali preko mest Konna in Mopti proti jugu države.

V prvem napadu so bili vključeni helikopterji Aerospatiale SA-341/342 gazella, ki pripadajo 4ème Regiment d’Hélicoptères des Forces spéciales (RHFS), oboroženi z raketami HOT in mitraljezem 20 mm. Uničili so štiri vozila in povzročili umik kolone vozil upornikov, ki je bila napotena proti jugu. Med napadom je bil eden od helikopterjev zadet, francoskega pilota pa je zadel metek majhnega kalibra in je kasneje umrl v lokalni bolnišnici.

Francosko posredovanje v podporo Malijski vojski pa je poleg lahkih jurišnih helikopterjev vključevalo tudi bombandiranje in raketiranje z letali. V noči na 12. januar so 4 lovci mirage 2000D izvedli zračne napade na severu države. Letala mirage 2000 so vzletela iz zračne baze v N’Djamenu v Čadu in so bila podprta z dvema tankerjema C135.

Operacija serval V Maliju - zemljevid

Zemljevid Malija – rjavi severni del države nadzorujejo uporniki, ki so v preteklem tednu zavzeli še mesta v osrednjem delu države, ki so bila do tedaj še pod nadzorom Malijiskih oblasti(oranžne barve)

V N’Djamenu v Čadu ima Francija trenutno razporejena 2 lovca mirage F1 CR, 6 lovcev mirage 2000D, 3 leteče cisterne C135 ter po eno transportno letalo C130 in C160. Lovci rafale pa so v stalni pripravljenosti za posredovanje. Jurišni helikopterji tiger pa so razporejeni v Ouagadougouju v Burkini Faso. S transportnima letaloma C130 in C160 so doslej prepeljali že vsaj 400 francoskih vojakov v malijsko prestolnico Bamako.

Operacija serval V Maliju - Dasault rafale

Francija napadla upornike v Maliju

  • Ponedeljek, 14 Januar 2013 12:42

Francoski predsednik Francois Hollande je v petek objavil, da so francoske sile začele vojaško posredovanje v podporo Malijski vojski pri obrambi pred ofenzivo islamističnih upornikov. “Soočamo se z očitno agresijo, ki lahko ogrozi obstoj države Mali. Francija ne more sprejeti tega,” je dejal francoski predsednik države.

“Odločil sem se, da se bo Francija odzvala skupaj z našimi afriškimi partnerji na željo malijskih organov. Vendar bo to strogo v okviru resolucije Varnostnega sveta ZN,” je dejal predsednik in se ozrl na predloge, ki jih je Varnostni svet ZN poudaril na začetku krize v Maliju marca 2012. Zatrdil je tudi, da bo posredovanje v Maliju trajalo tako dolgo kot bo potrebno.

V Varnostnem svetu ZN so se v zadnjem mesecu dogovorili za odobritev afriške mednarodne misije za podporo Maliju (AFISMA) s 3.300 vojaki, da bi podprli afriško državo v boju proti teroristom in oboroženim uporniškim skupinam. Vojaki AFISMA-e naj bi bili v Mali prvotno napoteni šele čez dober mesec, vendar je Afriška unija zaradi zadnjih dogodkov njihov prihod napovedala že v prihodnjih dneh.

Najnovejša poročila so v petek pokazala, da imajo uporniške skupine pod nadzorom severno polovico in osrednji del države Mali. Zavzeli so tudi strateško mesto Konna v osrčju države s 50.000 prebivalci, ki leži približno 700 km severovzhodno od glavnega mesta Bamako, to pa je že znak, da je suverenost Malija ogrožena.

Francija je zato v petek začela zračne napade, da bi malijski organi ponovno prevzeli nadzor nad mestom Konna, ki so ga zajeli uporniki povezani z Al Kaido dan prej. Z lovci mirage 2000 in helikopterji gazella so bombardirali ter raketirali položaje islamističnih upornikov, ki so jih pregnali iz mesta Konna. Uničili naj bi tudi poveljniški center upornikov.

Francija še vedno nadaljuje zračne napade z lovci rafale proti islamski uporniki v Maliju. Štirje francoski lovci mirage 2000D so včeraj bombardirali položaje upornikov v bližini islamističnega malijske mesta Gao na severu. Napadi naj bi po poročanju prebivalcev prisilili upornike, da so se umaknili iz mesta.

Francija, ZDA in Velika Britanija si prizadevajo za pomoč afriškim in malijskim vojakom pri ponovni vzpostavitvi državnega organa na severu z zagotavljanjem nadzora in obveščevalnimi podatki, vključno z uporabo vohunskih in brezpilotna letala, kot tudi pomoč pri logistiki in transportu vojakov ter opreme. ZDA bodo tako pomagale Franciji in Maliju pomoč v obliki virov podatkov in brezpilotnih letal, Britanija pa v obliki transportnih letal.

Francija je takoj poslala 400 vojakov v Mali iz sosednjih afriških držav, Senegal in Nigerija pa sta obljubila vsaka še dodatnih 500 vojakov.
V petek je v napadih že umrl francoski pilot, ki so ga sestrelili v bližini mesta Mopti, v soboto pa so že poročali o smrti 100-ih uporniških vojakov.

Pripravil: Anže Knific, foto: Military Photos

Povezani članki