Glavno strelno orožje Islamske države

by Urednik

KATERE PUŠKE UPORABLJAJO BORCI ISLAMSKE DRŽAVE?

Islamska država v Iraku in Siriji oz. Daesh (ISIL/ISIS) nima samo pestre palete borcev, ki prihajajo iz več kot 80 držav sveta, pač pa tudi pestro paleto oborožitve in vojaške opreme, izdelane skorajda na vseh celinah.

Ta oborožitev  izvira tako iz različnih obdobij – generacij, kot iz različnih držav. Tako ni presenetljivo in nenavadno, da daeshovi borci uporabljajo stare kalašnikovke AK 47 skupaj z ameriškimi M16. Po ruski spletni strani Sputnik vam predstavljamo nekaj najznačilnejših strelnih orožij v rokah pripadnikov ISIS.

Najpogostejše orožje je stara sovjetska jurišna puška AK 47 (na sliki zgoraj), najbolj razširjena po vsem svetu, ne le Bližnjem vzhodu. Največji del so jih zajeli pripadniki Deash-a, ko so zasedli številčna oporišča in vojaška skladišča sil vladne vojske Sirije.

Na drug strani so se v Iraku dokopali do številnih jurišnih pušk ameriškega izvora M16. Še več, številne borce so sprva usposabljali prav inštruktorji ameriške vojske, osnovno orožje – puške M16 – pa so potem, ko so se pridružili ISIS-u,  preprosto obdržali.

Nemška brzostrelka H&K MP5 je med najbolj razširjenimi tovrstnimi orožji v svetu (imela jo je še slovenska milica, v oborožitvi pa jo ima tudi Vojaška policija SV), saj jo uporabljajo kar v 40 državah v svetu. Večinoma so z njimi opremljene varnostne sile. Brzostrelke MO5 so prišle v Sirijo in Irak v roke pripadnikov ISIS po več, večinoma ilegalnih, poteh iz različnih delov sveta, sodijo pa med najbolj priljubljeno orožje v vrstah Daesh.

Polavtomatske puške belgijskega proizvajalca Fabrique Nationale de Herstal (FN) FN FAL so bile zelo razširjene v armadah držav Nato med hladno vojno, z izjemo ZDA. Tako je puška tudi dobila vzdevek »pravo orožje svobodnega sveta«. Navsezadnje se je  FN FAL – zaradi razširjenosti ni številčnosti po svetu – zlahka znašla tudi v rokah teroristov – pripadnikov ISIS.

Sovjetski puškomitraljez RPK, ki ga je oblikoval nihče drug kot Mihail Kalašnikov konec petdesetih let, je zaradi velike ognjene moči izjemno priročno orožje teroristih Deash. Hkrati je bilo to orožje že pred tem zelo razširjeno na področju Bližnjega vzhoda. Teroristi iz vrst Daesh so največ teh lahkih puškomitraljezov zaplenili v skladiščih sirske vladne vojske.

Polavtomatska ostrostrelska puška Dragunov je naslednje orožje v rokah teroristov ISIS, ki izhaja iz nekdanje Sovjetske zveze. Največ so jih teroristi zaplenili v skladiščih sirske vladne vojske, sicer pa ostrostrelke Dragunov uporabljajo v 30 državah, med drugih tudi v obeh sirskih sosedah – Iraku in Iranu.

Pripravil: B. Knific, vir in foto: Sputnik

Bo EU prepovedala vse orožje na videz podobno avtomatskemu?

Nov, še bolj drakonski predlog evropske orožne direktive, ki ga je le nekaj dni po pariških terorističnih napadih predlagala evropska komisija, predvideva popolno prepoved vsega orožja, ki je le na videz podobno avtomatskemu.

 

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki