Grki in Italijani bodo varovali črnogorski zračni prostor

by Urednik

ČRNA GORA KUPUJE TRI NOVE VEČNAMENSKE HELIKOPTERJE

Grški in italijanski lovci bodo kmalu začeli izvajati nadzor črnogorskega zračnega prostora (Air-Policing), kjer se bodo izmenjevali na 15 dni, medtem pa Črna gora načrtuje obsežno posodobitev svojih vojaških sil.

Črnogorski obrambni minister Predrag Bošković je to novico razkril v TV intervjuju zadnje dni oktobra, Grki so tako že 17. oktobra 2017 opravili poskusne polete na veliki višini. Kot je še dejal Bošković, so pogajanja še v teku, črnogorsko nebo pa bodo brezplačno nadzorovali zavezniški lovci po pogodbi, ki je podobna tisti, ki so jo podpisali Albanci v letu 2009.

Bošković je še poudaril zelo dobro sodelovanje z Grčijo, največja želja Črnogorcev pa je, da bi njihovi častniki pridobili izobrazbo na đvojaški letalski akademiji v Atenah. Sicer v Črni gori poteka nova strukturna reforma oboroženih sil (Vojska Crne Gore, VCG), vojsko pa naj bi posodobili z izboljšanimi zmogljivostmi, korist od tega pa naj bi imelo tudi civilno prebivalstvo.Tako naj bi obrambno ministrstvo nabavilo tri nove večnamenske helikopterje, ki jih bodo uporabljali na primer tudi za gašenje požarov, iskačlne in reševalne naloge ter medicinske prevoze in evakuacijo.

Črnogorska vojska je postala 29. članica zavezništva NATO in je popolnoma profesionalizirana s skupaj 1900 pripadniki v kopenskih, mornariških in letalskih enotah ter letnim proračunom 45 milijonov evrov. V letu 2015  so obrambni izdatki države dosegli 1,62 BDP, vendar si prizadevajo do leta 2024 doseči priporočena 2 odstotka BDP za obrambo.

Črnogorska vojska nima veliko letal, tankov in podmornic, večina teh oborožitevnih sistemov pa,izvira še iz nekdanje Jugoslavije. Letalstvo ima tako le helikoptersko komponento z bazo na letališču Golubovci, ki je sestavni del mednarodnega letališča v Podgorici. Opremljeni so s 13 helikopterji SA 341/342 gazela z nekaj različicami v sklopu mešane eskadrilje (Mješovita eskadrilja), med njimi je tudi pet gazel, opremljenih s protioklepnimi maljutkami (Soko HN-45M gazela GAMA – SA 42). So pa vsi ti helikopterji precej slabo vzdrževani, tako da so v tem trenutku leteči samo še štirje. Za obrambo vitalnih objektov in infrastrukture imajo zračnoobrambno četo (Četa za protivvazduhoplovnu odbranu), opremljeno z Boforsovimi vlečnimi artilerijskimi orožji L/70 40 mm ter radarji M85 žirafa (Ericssonov radar giraffe M75 na tovornjaku jugoslovanske proizvodnje FAP2028).

Črnogorci namenjajo petino obrambnega proračuna za modernizacijo in opremljanje oboroženih sil, želijo pa opremiti vojsko z lahkimi bojnimi oklepnimi vozili, dvomotornimi večnamenskimi helikopterji in radarjem, ki ga bodo namestili vrhu Vršuta nedaleč od Sutomora, kar bi precej izboljšalo njihove zračnoopazovalne zmogljivosti.

Del proračunskih sredstev bodo namenili tudi posodobitvi petih protioklepnih helikopterjev Soko HN-45M gazela GAMA-2 in dveh večnamenskih helikopterjev HO-42 gazela. Prav tako načrtujejo nabavo treh hitrih čolnov za hitro odzivanje, posodobili naj bi dva raketna patruljna čolna razreda končar in ju konvertirali v patruljna čolna. Prav tako načrtujejo nabavo dveh srednjih patruljnih čolnov in modernizacijo obstoječih zračnoobrambnih zmogljivosti ter nabavo prenosnih protioklepnih raketnih sistemov, nabavo brezpilotnikov ter artilerijskega streliva kalibra 60, 82, 120 in 122 mm, potem raket 128 mm ter različno RKBO in osebno zaščitno opremo.

Skupaj načrtujejo vložiti 138 milijonov evrov v posodobitev Črnogorske vojske do leta 2025, za posodobitev obstoječe in nabavo nove opreme naj bi namenili 117,39 milijona evrov in še 20 milijonov evrov za različne objekte obrambne infrastrukture.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos

 

Povezani članki