Hrvaška kupuje vojaško ladjo – korveto za pol milijarde evrov

by Urednik

HRVAŠKA MORNARICA KMALU Z NOVO KORVETO

»Prizadeli si bomo nabaviti večnamensko vojno ladjo,« je v govoru v Kninu na proslavi ob obletnici vojaške operacije Oluja poudaril premier Andrej Plenković, ko je govoril o načrtih za prihodnjo opremo hrvaške vojske.

To je prvič, da je vlada uradno potrdila, da gre v projekt nabave vojaške ladje razreda korvete za potrebe hrvaške mornarice. Po neuradnih informacijah si mornariški strokovnjaki že dlje časa prizadevajo opredeliti tehnične lastnosti ladje in njen namen, uvrstiti pa naj bi jo v novi Dolgoročni načrt razvoja Hrvaške vojske (HV).

Kot je poroča Jutarnji list, so izvedeli, naj bi gradnja nove korvete potekala, kar pomeni, da Hrvaška opušča dosedanje pobude za nakup rabljene ladje. Konec lanskega leta je načelnik generalštaba admiral Robert Hranj napovedal nabavo lahke večnamenske ladje – korvete, ki naj bi bila namenjena za površinsko, protipodmorniško, protizračno in protiraketno bojevanje. Sama ladja je bila zamišljena kot bodoča štabna ladja Hrvaške vojne mornarice (HVM), ki bi bila namenjena varovanju državne meje, vendar bi z njo HVM lahko plula v Sredozemlje in celo v oceane. Dolga bi bila do 100 metrov, kar pomeni, da bi  bila tudi največja ladja Hrvaške vojne mornarice. Za primerjavo, raketna topnjača Petar Krešimir IV. meri 54 metrov. Po besedah ​​admirala bi ta tip ladje lahko vstopil v mornarico med letoma 2025 in 2030.

Korveta je razred ladij, dolg približno 100 metrov, opremljen z več topovi srednjega in malega kalibra, raketami ladja-zemlja in ladja-zrak ter protipodmorniškim orožjem. Poleg tega lahko sprejme en mornariški helikopter. Razvoj, gradnja in oprema takšne ladje so izjemno dragi in prinašajo številna tveganja. Zato ocenjujejo, da bi Hrvaška obstoječi projekt lahko sklenila z zanesljivim partnerjem. Trenutno se cena nove korvete na evropskem trgu giblje med 400 in 500 milijoni evrov, kar vključuje gradnjo in opremo ladje. Tako izjemno draga izdelava ladje je lani spodbudila Evropsko unijo, da je v okviru Evropske obrambne agencije odobrila financiranje razvoja novega razreda vojaških ladij, ki bi jih gradili za članice Evropske unije pod delovnim imenom “Evropska patruljna korveta«, je še zapisal Jutarnji list.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki