Huti sestrelili maroško bojno letalo F-16 nad Jemnom

by Urednik

MAROŠKI LOVEC F-16 SE NI VRNIL IZ MISIJE NAD JEMNOM

Maroška vojska je sporočila, da od nedelje 10. maja 2015 popoldan pogrešajo eno izmed šestih lovskih letal F-16, ki sodelujejo v mednarodnem vojaškem posredovanju proti Hutom v Jemnu.

Militantna uporniška skupina Huti je nato v ponedeljek  v poročilih svoje televizije al-Masira pokazala posnetke razbitin letala, ki naj bi pripadali maroškemu lovcu F-16. Prav tako so se na Twiterju pojavile fotografije, na katerih naj bi bilo truplo maroškega pilota. Huti trdijo, da so bojno letalo F-16 sestrelili s protiletalskim sistemi na območju Wadi Nashour v severozahodni provinci Saada. Ta  velja za trdnjavo Hutov in meji na Savdsko Arabijo.

“En od lovcev F-16 Maroških kraljevih oboroženih sil, ki sodeluje v koaliciji za obnovitev legitimne oblasti v Jemnu pod vodstvom Savdske Arabije, je izginil v nedeljo okoli 18:00 ure po lokalnem času,”  je sporočila Maroška vojska v ponedeljek zjutraj. Sporočili so še, da drugi piloti, ki so sodelovali na misiji, niso videli, ali se je maroškemu pilotu uspelo katapultirati. Maroška vojska preiskuje vzroke za strmoglavljenje lovca F-16 v Jemnu.

Maroške kraljeve letalske sile (DJGM – Adwas Ujenna Ageldan Amurakuci), ki imajo šest bojnih letal F-16 nameščenih v Združenih arabskih emiratih, so vključene v mednarodno vojaško posredovanje v Jemnu skupaj s še osmimi državami pod vodstvom Savdske Arabije. Mednarodna zalivska koalicija izvaja letalske napade na cilje militantne skupine Hutov, ki jih podpira Iran in so v marcu 2015 uspeli iz države pregnati sedanjega jemenskega predsednika Abeda Rabba Mansurja Hadija. Huti želijo, da se na oblast vrne nekdanji predsednik Ali Abdulah Saleh.

Novica o sestrelitvi maroškega lovca F-16 prihaja le dan po tem, ko so pripadniki militantne skupine Huti v Jemnu sprejeli petdnevno humanitarno premirje s Savdsko Arabijo, katerega začetek so predlagali za torek.

Pripravil: A. Knific, foto: MWN

Povezani članki