Indija vse bližje uveljavitvi bojnega letala HAL tejas

by Urednik

TESTIRANJA PALUBNE RAZLIČICE LOVCA TEJAS V POLNEM TEKU

Indijske letalske sile bodo v začetku julija 2016 v svojo operativno floto uradno sprejele tudi doma razvitega večnamenskega lovca HAL tejas, ko bo postala operativna prva (trenažna) eskadrilja teh letal, s katerimi želijo zamenjati zastarele lovce MiG-21 in MiG-23. V Indiji so v minulem mesecu uspešno testirali tudi dve palubni različici lahkega bojnega letala HAL tejas in opravili 33 preizkusnih poletov in vzletov s pomočjo vzletne skakalnice v mornariški bazi v Goi.

Proizvodnja lahkih bojnih letal (LCA – Light Combat Aircraft) tejas že poteka v tovarni HAL (Hindustan Aeronautics Limited) Bengaluru, kjer bodo izdelali skupaj vsaj 100 letal za potrebe Indijskih letalskih sil. Prva trenažna eskadrilja LCA tejas bo oblikovana do 1. julija 2016. Vendar pa tejasi še niso pripravljeni na boj, saj zadnja faza testiranj orožja še poteka. Indijske letalske sile želijo, da je letalo opremljeno z radarjem z aktivno fazno rešetko (AESA), sistemom za napredno elektronsko bojevanje in zmožnostjo za oskrbo z gorivom v zraku. Razvoj vseh teh sistemov in njihova testiranja pa naj bi trajala še vsaj dve leti, tako da Indijci prvih 20 bojno operativnih lovcev tejas pričakujejo šele v letu 2018.

LCA tejas je nadzvočno, enomotorno večnamensko lahko bojno letalo, ki ga je indijska Agencija za razvoj letalstva v sodelovanju z HAL razvijala zadnja tri desetletja, da bi z njim nadomestili stari letali MiG-21 in MiG-23 v Indijskih letalskih silah.

Razvoj in testiranje palubne različice letala LCA tejas

Poskusi letenja v Indiji razvitih palubnih različic lahkih bojnih letal (LCA) HAL tejas so potekali med 27. marcem in 25. aprilom 2016, letali pa sta bili med nekaterimi poleti oboroženi tudi s po dvema raketama R-73 zrak-zrak. Pri testiranjih so uporabljali “kopijo” 200 metrov dolge vzletno-pristajalne steze z vzletno skakalnico, kakršna je na indijski letalonosilki INS Vikrant.

Palubne lovce HAL tejas so razvili za potrebe Indijske mornarice, ki ima trenutno v operativi le eno letalonosilko, v naslednjih letih pa pričakujejo še njeno sestrsko ladjo INS Vishal. Indijski mornariški piloti sedaj letijo z ruskimi palubnimi lovci MiG-29K/KUB (skupaj 39, še 6 naročenih), v prihodnje pa želijo iz letalonosilk vzletati tudi z večnamenskimi lovci HAL tejas in tudi francoskimi palubnimi lovci rafale M.

Začetek testiranja vzletov in pristankov prvega v Indiji razvitega palubnega letala HAL tejas na krovu INS Vikrant načrtujejo za drugo polovico prihodnjega leta. Indijska mornarica je zaenkrat naročila 6 palubnih letal LCA tejas, skupaj pa naj bi se zanimali za 40 letalnikov tega tipa.

Podrobneje o novem indijskem letalu si lahko preberete v Reviji Obramba, april 2016 v članku z naslovom:  LCA tejas – Projekt indijskega lahkega lovca.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, HAL

VIDEO: Testiranja indijskega letala HAL tejas

Povezani članki