Iran se z Airbusom dogovarja za nakup 48 helikopterjev

by Urednik

BO IRAN PO NAKUPU POTNIŠKIH LETAL NAROČIL ŠE AIRBUSOVE HELIKOPTERJE?

Iran se z evropskim proizvajalcem Airbus Helicopters pogaja za nakup 48 helikopterjev za civilno uporabo, ki naj bi jih uporabljali za nujne medicinske prevoze ter naloge iskanja in reševanja (SAR), poročajo lokalni mediji.

Interes za nakup helikopterjev je potrdil tudi Asghar Fakhrieh-Kashan, predstavnik iranskega zdravstvenega ministrstva, ki je dejal, da se pogajajo z vlado za nakup  45 helikopterjev za nujne medicinske prevoze (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service). Ob tem je dodal, da tudi iranska Pristaniška in pomorska organizacija načrtuje nakup 3 helikopterjev za iskanja in reševanja (SAR). Že februarja 2016 so iranski mediji navajali vodjo zdravstvene službe za nujne primere v državi, da je Islamska republika zainteresirana za nakup helikopterjev proizvajalca Airbusa.

Čeprav evropski proizvajalec helikopterjev Airbus Helicopters ni dal komentarjev o morebitnem zanimanju Irana za nakup helikopterjev (najverjetneje H145 – prej Eurocopter EC145), pa iz Irana prihajajo drugačne informacije. Fakhrieh-Kashan je tako novinarjem poudaril, da Iran vodi pogajanja o vključitvi nakupa helikopterjev v v decembru 2016 podpisano pogodbo med Iranom in Air-Airbus, ko je Iran podpisal pogodbo za nakup več kot 200 potniških letal proizvajalca Airbus, potem ko so bile mednarodne sankcije proti Iranu odpravljene.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

 

Povezani članki