Iran začel množično proizvodnjo lovcev HESA saeqeh

by Urednik

“IRANSKI F-5” ZA NADZOR ZRAČNEGA PROSTORA

Tiskovni predstavnik Iranskih letalskih sil (IRIAF) je sporočil, da je Iran začel z množično proizvodnjo lovca HESA saeqeh (thunderbolt) druge generacije. Po besedah Hosseina Chitforousha sedaj bojno letalo saeqeh zadovoljuje potrebe Iranskih letalskih sil, ki so sodelovale pri njegovem razvoju.

IRIAF bo letalo uporabljalo za nadzor iranskega zračnega prostora, ni pa znano koliko lovcev HESA saeqeh druge generacije bodo uporabljali.

Novo generacijo dvosedežnega lovca so predstavili spomladi 2014, razvili pa so ga iz lovca HESA saeqeh prve generacije (temelji na ameriškem F-5, a ima dvojni rep), ki so ga predstavili septembra leta 2007. Iranske letalske sile imajo v svoji floti po nekaterih podatkih več kot 24 lovcev saeqeh prve generacije (na slikah), fotografi pa so evidentirali šest lovcev z različnimi oznakami. Novi saeqeh naj bi imel močnejši motor, boljše letalne sposobnosti, sodobnejšo navigacijsko opremo, večjo nosilnost bojnega tovora (več kot 9000 kg) in daljši dolet (več kot 3000 km) ter dosegel višjo hitrost kot 1,6 Macha.

Pripravil: A. Knific, foto: FARS

.

VIDEO: Iranske letalske sile (IRIAF)

Povezani članki