Iran začel serijsko proizvodnjo lovca kowsar

by Urednik

NOVI IRANSKI LOVEC 4. GENERACIJE JE NOVI DERIVAT LOVCA F-5

Iran je konec oktobra 2018 v mestu Isfahan začel serijsko proizvodnjo domačega lovca kowsar, ki so ga razvili v sodelovanju z Iranskimi letalskimi silami, gre pa za novi derivat ameriškega lovca Northrop F-5 tiger II .

Svečanosti ob začetku proizvodnje sta se udeležila tudi iranski poveljnik vojske general-major Abdolrahim Mousavi in ​​obrambni minister Brigadier General Amir Hatami. Nove lovca kowsar v okviru državnega Letalskega proizvodnega podjetja v mestu Isfahan v osrednjem Iranu.

Iransko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so kljub “sovražnim” sankcijam uspeli razviti lovca 4. generacije kowsar (tudi kosar), ki je lahko oborožen s številnimi različnimi orožji, opremljen z napredno avioniko in sistemi za nadzor ognja. Letala bodo izdelovali v enosedežnih in dvosedežnih različicah, letna proizvodnja pa ni znana.

Pred iransko revolucijo leta 1979 je Iran nabavil 141 lovcev F-5E in 28 F-5F tiger II, ki so jih v zadnjih letih posodabljali in modernizirali v različice simorgh, azarakhsh, saeghe in saeghe-2. Iranske letalske sile imajo v svoji floti še okoli 65 lovcev F-5 in njihovih iranskih različic, ki delujejo iz letalskih baz v Mahrebu, Tabrizu, Bezfulu in Shirazu.

A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki