Iraški pilot z lovcem F-16 strmoglavil v Arizoni (ZDA)

by Urednik

LETALO OB STRMOGLAVLJENJU ZADELO PLINOVOD

V sredo 25. junija 2015 ponoči je v južni Arizoni v ZDA med trenažnim poletom strmoglavimo bojno letalo F-16 fighting falcon, ki je ob trku s tlemi na podeželju zadelo plinovod in povzročilo požar. Letalo je pilotiral iraški pilot Rafid Mohamed Hassan, ki se je že četrto leto šolal v ZDA. Njegova usoda zaenkrat še ni znana, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik iraškega obrambnega ministrstva.

Prav tako pa niso znani vzroki za nesrečo – ali je šlo za tehnično okvaro ali napako pilota. Nekateri ameriški novinarji ugibajo, da bi lahko prišlo do trčenja dveh letal v zraku.

Reševalci so bili poslani na kraj nesreče strmoglavljenja lovca F-16 iz flote Ameriških letalskih sil približno 5 milj vzhodno od letališča Douglas Municipal, ki je približno 120 kilometrov jugovzhodno od mesta Tucson v ameriški zvezni državi Arizona.

Po poročanju naj bi veliko težavo pri reševanju pilota Iraških letalskih sil povzročal požar, ki ga je s strmoglavljenjem v bližino plinovoda povzročilo lovsko letalo F-16. Lokalni šerif je dejal v četrtek dejal, da je še vedno preveč nevarno, da začnejo iskanje in reševanje pilota. Dodal je, da v nesreči lovca F-16 noben civilist nibil ranjen.

Iraški tiskovni predstavnik brigadni general Tahseen Ibrahim je dejal, da je bil iraški pilot Hassan je edina oseba na krovu, ko je letalo strmoglavilo med misijo nočnega. Lovec F-16 je pripadal 162. Letalskemu polku letalskih enot Narodne garde Arizone, ki delujejo iz letalskih baz (mednarodnega letališča) Tucson in Monthan.

Iraške letalske sile so v juniju 2015 uradno prevzele prvih 8 od skupaj 36 lovcev F-16IQ (C/D block 52, od tega 30 enosedih verzij C) na mednarodnem letališču Tucson v Arizoni, kjer se usposabljajo iraški piloti. Do sedaj so iraški piloti leteli z ameriškimi letali F-16.

V aprilu 2015 je šolanje v ZDA zaključil prvi od 36 iraških pilotov lovcev F-16, v maju 2015 pa še drugi. Iraška vojska je pred časom sporočila, da prve iraške pilote-inštruktorje (skupaj z lovci F-16?) pričakujejo v Iraku že 12. julija 2015. Po informacijah, naj bi se iraški piloti – inštruktorji v ZDA usposabljali 18 – 24 mesecev.

Pripravil: A. Knific, foto: You tube, Military Forum

VIDEO: Mesto strmoglavljenja iraškega lovca f-16 v Arizoni (ZDA)

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki