ISIS napreduje, iraški in ameriški piloti nemočni

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA ZASKRBLJENA

Pripadniki ISIS-a so po poročanju medijev le še 10 kilometrov od letališča v Bagdadu, koalicijskim silam z letalskimi napadi pod vodstvom ZDA pa ne uspe ustaviti napredovanja sunitskih skrajnežev.

Sunitski skrajneži iz militantnega gibanja ISIS so po poročanju medijev že zavzeli položaje v predmestju Abu Graibu le še 10 kilometrov  od iraškega letališča v Bagdadu. Pripadniki Islamske države tako lahko s prenosnimi raketnimi sistemi ogrozijo iraška oz. koalicijska letala med vzletanjem oz. pristajanjem na letališču. ISIS naj bi v svoji oborožitvi imel sisteme MANPADS, kar se je pokazalo tudi v Siriji, kjer so že sestrelili dva letalnika Sirskih letalskih sil (helikopter Bell 407 armed scout in Mi-35).

Koalicijskim silam z letalskimi napadi pod vodstvom ZDA doslej ni uspelo ustaviti napredovanja skrajnežev proti Bagdadu in drugim delom Iraka in Sirije. Pripadniki ISIS-a so namreč hitro prilagodili taktiko spopadanja in dobro prikrili svoje enote (tudi z vključevanjem civilistov) pred zaznavanjem s strani koalicijskih letala. Iraškim pilotom, tako helikopterjev kot letal, ob napadu “ponagajajo” z dimnimi zavesami, ki jih ustvarijo z zažiganjem starih pnevmatik. Najverjetneje je to taktiko k ISIS-u prinesel nekdo izmed nekdanjih častnikov vojske Saddama Husseina, ki je ob ameriškem posredovanju v Iraku zažigala nafto in tako ustvarjala dimne zavese.

Prav tako pa je tudi za Ameriške letalske sile frustrirajoče izredno počasno napredovanje, razlog pa je predvsem v zamudnem lociranju tarč in njihovem preverjanju (ali so pripadniki ISIS-a ali civilisti), na terenu pa nimajo zadosti kopenskih sil (specialcev) za točno določanje položajev. Tako so ameriška bojna letala do sedaj uničila izredno majhno število ciljev glede na število bojnih poletov.

Ameriškim letalskim silam (USAF) primanjkuje predvsem kvalificiranih vojakov za usmerjanje bojnih letal na sovražnikove cilje iz terena (JTAC – Joint Terminal Air Controller), ki bi sporočali točne koordinate in prepoznavali sovražnike. Ameriške oblasti se namreč bojijo poslati več specialcev za naloge JTAC v Irak in Sirijo, saj obstaja velika možnost zajetja s strani ISIS-a, ki bi ameriškega vojaka hitro obglavili in posnetek poslali v medije.

Nekateri ameriški vojaki vidijo edino rešitev, da se izognejo kopenskemu posredovanju in ustavijo napredovanje ISIS-a, v uporabi jurišnih helikopterjev AH-64 apache in jurišnih letal A-10. Vendar pa tudi to predstavlja veliko tveganje za izgubo letalnikov in s tem zajetje pilotov.

Pripravil: A. Knific, foto: Daily Mail, Military Photos

Zemljevid položajev ISIS-a v Iraku in Siriji

 

SORODNE NOVICE:

ISIS sestrelil iraški bojni helikopter Bell 407 armed scout

Pripadniki Islamske države so 8. oktobra 2014 sestrelili iraški helikopter Bell 407 armed scout, ki je strmoglavil severno od rafinerije v bližini mesta Beiji, pri tem pa sta umrla pilot in kopilot.

ISIS sestrelil iraški helikopter Mi-35

Pripadniki Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) so v petek 3. oktobra 2014 sestrelili iraški helikopter Mi-35 v bližini mesta Beiji, kjer se nahaja največja iraška naftna rafinerija.

Povezani članki