Izrael med zračnim napadom v Siriji uničil več raketnih sistemov pancir S1

by Urednik

NOVO IZRAELSKO LETALSKO POSREDOVANJE V SIRIJI

Izraelske obrambne sile (IDF) so potrdile, da so 20. in 21. januarja 2019 v nočnem zračnem posredovanju v Siriji uničile več baterij zračne obrambe pancir S1 (pantsir-S1) in druge oborožitvene sisteme ter položaje iranskih in sirskih sil v okolici Damaska.

Izraelska vojska je sporočila, da je bila nočna operacija usmerjena proti elitni enoti al-Quds Iranske revolucionarne garde in sirski zračni obrambi, kot odgovor na rakete, ki so jih iz Sirije izstrelili na območje Golanske planote. »Med našim posredovanjem je bilo izstreljenih na desetine sirskih raket zemlja-zrak, kljub jasnim opozorilom, da naj se izognejo takšnemu početju. V odgovor smo izstrelke usmerili tudi na nekaj položajev baterij letalske obrambe sirskih oboroženih sil,« so zapisali v izjavi.

Izraelska vojska je objavila posnetke, kar je vsekakor redkost, ki kažejo, kako so v letalskem napadu uničili nekatere mobilne raketne sisteme zračne obrambe pancir-S1 (NATO: SA-22). To ni prvi primer, v katerem so izraelska bojna letala za cilje izbrala te sisteme, že 10. maja 2018 so namreč izraelski piloti v vojaškem posredovanju v Siriji uničili več vojaških ciljev, vključno z ruskimi sistemi zračne obrambe pancir-S1.

Pancir-S1 (pantsir-S1) je ruski mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

 Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki