Izrael naročil 12 helikopterjev Sikorsky CH-53K in 2 leteči cisterni Boeing KC-46

by Urednik

NOVI LETEČI CISTERNI IN TRANSPORTNI HELIKOPTERJI ZA IZRAELSKO VOJSKO

Izraelsko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 12 težkih transportnih helikopterjev Lockheed Martin-Sikorsky CH-53K king stallion in dodatni 2 letali za oskrbo z gorivom v zraku Boeing KC-46 pegasus, so sporočili na tweeterju 31. decembra 2021.

Izrael je pogodbo sklenil z ameriškim obrambnim ministrstvom, vrednost posla pa naj bi bila okoli 3,1 milijarde dolarjev, od tega naj bi 1,1 milijarde USD namenili za leteči cisterni KC-46 pegasus, okoli 2 milijardi USD pa za transportne helikopterje CH-53K king stallion.

Podpisana pogodba je sledila poročilom iz novembra 2021, ko naj bi ZDA sporočile Izraelu, da ne morejo dostaviti letečih tankerjev – ki naj bi bili ključni za izraelski napad na iranske jedrske objekte – pred letom 2024. Izraelska vojska sicer želi kupiti skupno štiri tovrstna letala, v letu 2020 pa so od ameriške vlade dobili dovoljenje za nakup do osmih letal. Izraelske letalske sile imajo v svoji floti 7 starejših letal za prečrpavanje goriva v zraku Boeing 707, ki jih bodo zamenjali z novimi KC-46 pegasus, in 4 KC-130 hercules.

Večnamenski tanker KC-46 pegasus izhaja iz Boeingovega komercialnega letala 767 in lahko polni vsa zavezniška in koalicijska vojaška letala, ki so združljiva z mednarodnimi postopki polnjenja goriva v zraku, ob tem pa lahko prevaža tudi potnike, tovor in ranjence.

Izraelska vojska naj bi nove helikopterje CH-53K king stallion dobila do leta 2026, posel pa vsebuje tudi možnost za izraelski nakup dodatnih šestih helikopterjev tega tipa. S helikopterji king stallion si bo Izrael zagotovil naslednike za svoje helikopterje CH-53D yasur (skupaj 23), ki bodo dosegli konec svoje življenjske dobe do leta 2025.

Helikopterje CH-53K king stallion kupuje tudi Korpus mornariške pehote ZDA, ki namerava kupiti 200 povsem novih težkih helikopterjev tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing, Sikorsky

Povezani članki