Izraelci prizemljili jurišne helikopterje AH-64 apache

by Urednik

RAZPOKANI REPNI ROTORJI IZRAELSKIH HELIKOPTERJEV APACHE

Ameriška vojska in proizvajalec Boeing sta se pridružila Izraelski vojski pri preiskavah vzrokov za razpoke na repnem rotorju izraelskega jurišnega helikopterja AH-64 apache, ki so jih odkrili sredi junija 2017.

Izraelska vojska je namreč 13. junija 2017 zaradi najdene razpoke v repnem rotorju prizemljila celotno floto jurišnih helikopterjev Boeing AH-64 apache, v kateri imajo 26 helikoptrjev v različici A in 22 v novejši različici D. Najstarejši izraelski apači so v uporabi že 31 let. Preiskava vzrokov za razpoke poteka že dva tedna in kot kaže gre za zapleten problem. Sedaj bodo namreč skušali Izraelci priti do vzrokov in rešitve za razpoke, ki bi med letom lahko predstavljale varnostno težavo,  skupaj s preiskovalci Ameriške kopenske vojske (v floti ima 792 helikopterjev AH-64D/E) in proizvajalcem Boeing.

“To je zelo temeljita preiskava,” je dejal obrambni vir za Defense News. “Preverjamo vse rotorje in to lahko traja še nekaj tednov … Na tej točki z gotovostjo ne moremo natančno povedati, kaj je povzročilo razpoko. Lahko bi bilo stvar neprecizne proizvodnje ali napak v slojih (jekla) kompleksnega materiala. “

Izraelska vojska bo imela helikopterje AH-64 apache prizemljene vse do konca preiskave. Sedaj se sprašujejo tudi, če ni bila prav ta domnevna proizvodnja napaka kriva za strmoglavljenje izraelskega jurišnega helikopterja AH-64D leta 2006 med drugo libanonsko vojno, ko sta umrla oba pilota. Apachi so pomemben sestavni del izraelskega konflikta s Hezbolahom.

Pripravil: A. Knific, foto: IDF

 

Povezani članki