Izraelcu razburjeni zaradi iranskega deleža v ThyssenKrupp

by Urednik

IZRAEL KUPUJE NEMŠKE PODMORNICE, IRAN S 4,5 % DELEŽEM V NEMŠKI LADJEDELNICI

Iransko vladno podjetje ima 4,5% delež v nemške družbi ThyssenKrupp Marine Systems, ki izdeluje podmornice, kar je dodobra razburilo Izraelce, potem ko ima Izraelska mornarica v svoji že pet podmornic tega proizvajalca, želijo pa kupiti še tri.

Sredi oktobra 2016 so izraelski mediji objavili novico, da želi Izrael z nemškim podjetjem ThyssenKrupp podpisati pogodbo za nakup dodatnih treh dizelsko-električnih razreda dolphin. Izraelski podmorničarji že sedaj uporabljajo pet podmornic tega tipa, še eno pa pričakujejo v naslednjih mesecih.

Kot kaže je ravno informacija o nakupu novih podmornic spodbudila zanimanje novinarjev časopisa Times of Israel, ki so izbrskali informacije o iranskem deležu v lastništvu ThyssenKrupp. V času vladavine šaha Mohammada Reza Pahlavija v 1970-ih je Teheran v ThyssenKrupp investiral približno 400 milijonov dolarjev. Takrat se je nemško podjetje ukvarjalo z dvigali, jeklom in avtomobilsko industrijo. Nato je v letu 2005 pridobilo večinski delež v ladjedelniškem podjetju Howaldtswerke-Deutsche Werft, ki izdeluje podmornice razreda dolphin.

Iranski naložbe v ThyssenKrupp so bile opravljene preko Iranskega podjetja za tuje investicije (IFIC), ki je bilo na prelomu stoletja že tako močno, da je na krovu korporacije sedel namestnik ministra za gospodarstvo Mohamad-Mehdi Navab-Motlagh. S položaja predsednika družbe so ga umaknili šele po tem, ko je Washington zagrozil, da bo podjetje IFIC uvrstil na črno listo.

Kot rezultat tega pa je bilo tudi to, da je bil ThyssenKrupp od IFIC prisiljen odkupiti 17 milijonov delnic v vrednosti 400 milijonov evrov (skoraj dvakratna vrednost vložka), Teheran pa je zmanjšal delež v ThyssenKrupp iz 24,9% na 4,5%.

IFIC ima v lasti deleže v pomembnih svetovnih podjetij, kot so British Petroleum, ThyssenKrupp, Siemens, Adidas, in mnogih drugih velikih blagovnih znamkah. Po besedah njihovega generalnega direktorja Farhada Zargarja, pa je ena od “pomembnejših vlog IFIC ustvariti most med Iranom in drugimi državami z našimi naložbami, kar bo tlakovalo teren za znanje in prenos znanja.”

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki