Izraelska pilota “kriva” za strmoglavljenje lovca F-16

by Urednik

ZAKLJUČKI PREISKAVE O SESTRELITVI IZRAELSKEGA LOVCA NAD SIRIJO

Izraelska preiskovalna komisija je ugotovila, da sta pilota lovca F-16I, ki ga je Sirska vojska sestrelila 10. februarja 2018 z raketnim sistemom S-200, naredila “strokovno napako”, ker nista izvedla ustreznih protiukrepov ob sovražnem ognju.

Preiskovalci Izraelskih letalskih sil so v poročilu zapisali, da pilot in navigator sestreljenega lovca F-16 “nista ravnala v skladu s standardnim postopkom v primeru sovražnega ognja.” Ob opozorilu o grožnji, da je proti letalu izstreljena raketa, sta nadaljevala z operacijo, namesto da bi se ustrezno branila. Ob tem so dodali, da so se posadke preostalih sedmih letal, ki so sodelovali v napadu na (iranske) vojaške cilje v Siriji, pravilno odzvale in uspešno izvedle protiukrepe ob sovražnem ognju. So pa v poročilu “pohvalili” pravilno ravnanje pilota in navigatorja, ki sta se katapultirala iz letala in odnesla z lažjimi poškodbami, da sta letalo usmerila proti domu in je F-16 strmoglavil na izraelskemu ozemlju.

Celotni zaplet se je začel 10. februarja 2018 že zgodaj zjutraj, ko so s helikopterjem AH-64 apache v izraelskem zračnem prostoru sestrelili domnevno iransko brezpilotno letalo, ki je vzletelo s sirskega ozemlja. V povračilni operaciji je Izrael nad domnevne iranske položaje v Siriji poslal lovce F-16, pri tem pa je sirska zračna obramba sestrelila eno izraelsko lovsko letalo. Sestreljeni F-16 je prvo izraelsko vojaško letalo, ki je bilo sestreljeno s kopnega vse od leta 1982.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki