Jordanija bo Egiptu prodala dve vojaški transportni letali Il-76MF

by Urednik

NOVI VOJAŠKI LETALI ZA EGIPTOVSKO VOJSKO

Jordanija bo Egiptu prodala 2 vojaški transportno-potniški letali Iljušin Il-76MF, prodajo pa je že odobrila tudi Rusija, je sporočilo rusko obrambno izvozno podjetje Rosoboronexport.

Jordanija je v letu 2011 kupila dve ruski vojaški letali Iljušin Il-76MF, ki so ju uporabljale Jordanske kraljeve letalske sile. Jordanija se je za prodajo obeh letal Egiptu dogovorila že leta 2018, predaja letal pa naj bi potekala v letu 2019. Ker gre za vojaški letali, so morali za nadaljnjo prodajo prositi za dovoljenje tudi državo proizvajalko.

“Primer ponovnega izvoza kaže rusko prožnost pri reševanju vitalnih vprašanj partnerjev pri oboroževanju nacionalnih oboroženih sil in potrjuje, da so letala proizvajalca Iljušin v svetu znana kot zanesljiva in nezahtevna za uporabo,” so še zapisali pri Rosoboronexportu.

Il-76MF je različica letala Il-76MD, ki ga zaradi večjega tovornega prostora, novih in zmogljivejših motorjev PS-90A-76, nadgrajene navigacijske opreme in sistemov presega za 40 odstotkov. Tovorni prostor je postal daljši in lahko prevaža več osebja.

Pripravil: A. Knific, foto: JetPhotos

Povezani članki