Jurišna puška AK-47 kalašnikov Made in USA – legalna ali ne?

by Urednik

LE 10 % KALAŠNIKOVK NA SVETU JE RUSKEGA POREKLA

Ameriški proizvajalec strelskega orožja Russian Weapon Company (RWC) je začel samostojno, brez sodelovanja ruske strani, proizvajati legendarne avtomatske puške kalašnikov AK-47. RWC je bil prej uradni zastopnik – prodajalec proizvodov koncerna Kalašnikov v ZDA. Pojavlja pa se vprašanje, ali ima ta proizvajalec pravico do takšne proizvodnje in ali bo lahko izdelal jurišne puške AK-47?

Kot  poroča CNN Money, so začetek proizvodnje napovedali že za prvo četrtletje 2015, proizvodi pa bodo označeni z brandom  Made in USA, naziv avtomatske puške pa bo ostal nespremenjen: AK-47. Po pogodbi, ki sta ga v letu 2014 podpisala koncern Kalašnikov in RWC naj bi na ameriško tržišče letno uvozili 200.000 kosov strelskega orožja, vendar so sankcije izničile te ambiciozne načrte.

Ob tem pa ruski koncern Kalašnikov tudi nima več zaščitene blagovne znamke Kalašnikov AK-47 v ZDA, saj so prepozno vložili zahtevek zanjo. Tako obstaja možnost, da ta (za področje Severne Amerike) preide v roke  ameriškega proizvajalca strelskega orožja Russian Weapon Company.

Venezuelske kalašnikovke

Venezuela je prva država na svetu, ki po uradni licenci proizvaja avtomatske puške kalašnikov tretje generacije. Postavitev proizvodnih obratov in sama proizvodnja v Venezueli je stekla v okviru pogodbe, ki sta jo leta 2009 podpisali Venezuela in Rusija.

Kalašnikovke so zaradi svoje preprostosti, nezahtevnosti za uporabo in vzdrževanje ter zanesljivosti najbolj razširjene avtomatske puške v svetu. Po ameriških sankcijah pa so ostala ameriška skladišča prazna, kar je sprožilo neverjetno povpraševanje po tem orožju. RWC si zato prizadeva zaobiti sankcije, pod katerimi je zdaj vrsta ruskih proizvajalcev obrambne industrije, in se skuša s tem blagom vrniti na obetavno tržišče.

ZDA so največji trg za strelsko orožje na svetu, na vsakega prebivalca ZDA (vključno z otroci) pridejo po trije kosi orožja malega kalibra.  Če imajo Američani željo legalno proizvajati kalašnikovke, bi moral proizvajalec Russian Weapon Company odkupiti licenco za proizvodnjo, kar pa v sedanjih razmerah sankcij, pod katerimi se nahaja koncern Kalašnikov, ni mogoče. Vodilni v  RWC  so izjavili, da nimajo nikakršnega  sporazuma s Kalašnikovim v zvezi  s proizvodnjo AK-47, prav tako pa tudi, da ima družba RWC prepoved kontaktov s predstavniki Kalašnikova.

Kalašnikov ZDA

Bolgarske kalašnikovke v ZDA

Po vsemu sodeč v ZDA avtomatske puške AK-47 že izdelujejo, najverjetneje po bolgarskem patentu in po bolgarskih detajlih, ki jih je dobavilo bolgarsko podjetje Arsenal. Bolgarija pred časom ni potrdila patenta za proizvodnjo kalašnikovk. Bolgari namreč trdijo, da to ni „kalašnikovka“  AK-47 – pač pa njena modifikacija.

Sicer v številnih državah nezakonito proizvajajo kalašnikovke, kar je povezano z dejstvom, da je bivša ZSSR licenco za izdelavo avtomatskih pušk predala številnim državam – predvsem zaveznicam. Rok veljavnosti je licencam potekel, vendar se proizvodnja še vedno nadaljuje, piratskih kopij pa ni moč prešteti. Med izvirnikom in kloni je resda precej razlik, dovolj je že, da se na puški spremeni ena sama podrobnost in je to že „drugo“ orožje. Po trditvah ruskega izvedenca, naj bi bilo v svetu zgolj 10 odstotkov kalašnikovk izvirnih, prav te pa naj bi bile po ruskih trditvah tudi edine prave (podobno so v nekdanji Jugoslaviji trdili za kragujevške izvedenke kalašnikovk).

Rusko kalašnikovko podrobneje predstavljamo tudi v novi posebni izdaji Revije Obramba z naslovom Avtomatske (jurišne) puške – ZGODOVINA – RAZVOJ – DANAŠNJA UPORABA, ki bo predvidoma izšla v februarju pri naši založbi.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki