Južna Koreja predstavila novi lovec KF-21 ‘boramae’

by Urednik

JUŽNOKOREJSKA ALTERNATIVA AMERIŠKEMU LOVCU F-35

Na slovesnosti v Sacheonu v Južni Koreji so predstavili prvega doma zasnovanega (radarsko) prikritega lovca KAI (Korea Aerospace Industries) KF-21 boramae (Young Hawk – mladi jastreb), doslej znan kot projekt KF-X, ki velja za južnokorejsko alternativo ameriškemu F-35.

Zaradi razmeroma visoke cene in nizke stopnje zanesljivosti ameriškega lovca Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter so se številne države odločile za razvoj lastnega lovca 5. generacije – vključno z ameriškimi partnerji, kot sta Južna Koreja in Japonska, ki pa so se prav tako že dogovorili za nakup nekaj deset letal F-35.

Predstavitve so se udeležili južnokorejski predsednik Moon Jae-in in delegacija iz Indonezije, v kateri je bil tudi obrambni minister Prabowo Subianto. Džakarta ima namreč 20-odstotni delež v programu KF-21, čeprav je bila njena zaveza v zadnjih mesecih pod vprašajem zaradi gospodarskih težav in zamude pri vplačilih v program.

Na fotografijah, ki so jih posneli novinarji, je videz lovca KF-21 boramae izredno podoben kot pri lovcu F-35. Po navedbah KAI bo KF-21 v nekaterih pogledih boljši od F-35, na primer pri hitrosti, v drugih pa slabši, tudi pri radarskem odtisu. KAI bo izdelal tudi dvosedežno različico letala.

“Začelo se je novo obdobje neodvisne obrambe,” je ob tem dejal južnokorejski predsednik Moon. Letalo naj bi bilo cenejša različica F-35, naprednega reaktivnega letala ameriške izdelave, ki je izjemno drag, vendar se je Seul že zavezal, da bo kupil tudi 60 lovcev F-35.

Z lovci KF-21 želijo v Južnokorejskih letalskih silah nadomestiti starajočo se floto uvoženih ameriških letal, vključno z ameriškimi lovci McDonnell Douglas F-4 phantom II in Northrop F-5 tiger. Moon je še napovedal, da bo novo letalo prvič poletelo prihodnje leto in da bo imela država do leta 2028 približno 40 bojno operativnih letal KF-21, do leta 2032 pa že kar 120.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki