Kanadska flota podmornic razreda victoria prvič operativna (po 17-ih letih)

by Urednik

KANADSKA MORNARICA IMA PRVIČ NAENKRAT V VODI 3 PODMORNICE

Prvič odkar je Kanada pred skoraj dvema desetletjema (1998) kupila štiri presežne britanske dizelsko-električne podmornice razreda victoria (upholder) je Kanadska kraljeva mornarica sporočila, da je sedaj njena podmorniška flota “operativna”, kar pomeni, da so tri kanadske podmornice sposobne izvajati pomorske operacije.

Podmornici HMCS Victoria (SSK 876) in HMCS Chicoutimi (SSK 879) bosta delovali v Pacifiku iz pomorske baze Esquimalt v Britanski Kolumbiji, medtem ko bo HMCS Windsor (SSK 877) plula po Atlantskem oceanu iz pomorske baze Halifax na Novi Škotski.  Četrta podmornica HMCS Corner Brook (SSK 878) je trenutno v suhem doku v Esquimaltu (tudi ta bo delovala v Pacifiškem oceanu), kjer opravljajo vzdrževalna dela.

Kanada je leta 1998 kupila od Velike Britanije štiri razreda victoria za skoraj 900 milijonov USD, poznavalci pa pravijo, da je za njihovo vzdrževanje in posodobitev porabila vsaj še dvakrat toliko denarja. Britanska mornarica je takrat sodobne a presežne dizelsko-električne razreda victoria prodati, ker se je odločila, da bo imela v svoji floti le jedrske podmornice. Po programu posodobitve vseh štirih podmornic jih je Kanadska kraljeva mornarica dobila v svojo floto med leti 2000 in 2004, vendar imela že na začetku veliko težav z njimi. Tako je v letu 2004 zagorelo na podmornici HMCS Chicoutimi, v letu 2012 pa je podmornica HMCS Corner Brook zadela morsko dno.

Kanadska kraljeva mornarica je imela pred podmornicami razreda victoria v svoji floti 3 britanske dizelsko-električne podmornice razred oberon (1964-2000), ena izmed njih je na ogled v muzeju v mestu Rimouski v Quebec, druga pa na ogled na pomolu Dartmouthu blizu pomorske vojaške baze Halifax.

Kanadčani so imeli v svoji floti tudi eno ameriško podmornico razreda tench, ki so jo kupili kot USS Argonaut (SS-475) in preimenovali v HMCS Rainbow (SS-75), pod kanadsko zastavo pa je plula med leti 1968 in 1974, ko so jo kot staro železo prodali nazaj v ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki