Kanadski lovci CF-18 uničili tovarno orožja Islamske države

by Urednik

STROŠKI KANADSKEGA VOJAŠKEGA POSREDOVANJA PROTI ISIS-U

V začetku februarja 2015 so vojaška letala CF-18 (F/A-18A/B hornet) Kanadskih kraljevih letalskih sil v Iraku uničila tovarno orožja Islamske države (ISIS), kjer so izdelovali napredne eksplozivne naprave, poroča kanadska televizija CTV. Podrobnosti o napadu pa žal niso razkrili.

Predstavnik Kanadske vojske Paul Forget je ob tem dejal, da koalicijski zračni napadi in kopensko delovanje Iraške vojske še naprej poslabšujejo operativno sposobnost militantne skupine, znane kot Islamska država v Iraku in Siriji (Levantu – ISIS/ISIL).

Kanada kraljeve letalske sile, ki sodelujejo v vojaški misiji proti Islamski državi, so od jeseni z lovci CF-18 nad Irakom opravile 328 zračnih misij, ob tem pa sta kanadska leteča tankerja Airbus CC-150 (vojaška različica A330-300) opravila 82 poletov in v zraku oskrbela koalicijske lovce z dvema milijonoma kilogramov goriva. Kanadčani pa nad območjem Iraka uporabljajo tudi izvidniška (pomorska) patruljna letala Lockheed CP-140 aurora (kanadska verzija P-3 orion), ki so v zadnjih mesecih opravila 91 misij. Tako so kanadska vojaška letala, ki sodelujejo v mednarodnem vojaškem posredovanju proti Islamski državi, skupaj opravila kar 501 misijo. Kanadske kraljeve letalske sile delujejo iz Kuvajta.

Kanadčane pa vse bolj zanimajo stroški vojaškega posredovanja na Bližnjem vzhodu. Kanadsko obrambno ministrstvo je za tekoče fiskalno leto zaprosilo za dodatnih 139 milijonov (ameriških) dolarjev. Od teh naj bi bilo 122 milijonov USD namenjeno za vojaško posredovanje proti ISIS v Iraku, preostalih 17 milijonov USD pa za stroške, povezane s kanadskim sodelovanjem v misiji zveze Nato v vzhodni Evropi, ki je potekala v obdobju po priključitvi Krima k Rusiji.

Kanadski obrambni minister Jason Kenney je pod pritiski konservativcev ta teden le razkril nekatere stroške udejstvovanja v ameriški koaliciji v boju proti Islamski državi v Iraku in Siriji.  Sporočil je, da je dosedanji skupen strošek uporabe lovcev CF-18 in letečih tankerjev CC-150 v mednarodni kampanji proti ISIS-u  73 milijonov USD. Ob tem je Kanadska vojska v severni Irak napotila tudi 69 pripadnikov posebnih sil – vojaški inštruktorjev, skupaj z vozila in drugo specializirano opremo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kanadske kraljeve letalske sile

Povezani članki