Kazahstan naročil dve vojaški transportni letali A400M

by Urednik

NOVI, VELIKI TRANSPORTNI LETALI ZA KAZAHSTANSKE LETALSKE SILE

Kazahstan je po poročanju evropskega letalskega proizvajalca Airbus naročil dve vojaški transportni letali Airbus A400M atlas in bo tako postal deveti operater teh letal po Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji, Belgiji, Maleziji in Luksemburgom.

Kazahstan, kot nekdanja sovjetska republika, ima v svoji floti sedaj sovjetska oziroma ukrajinska srednja do velika vojaška transportna letala Antonov An-12 (1 letalo) in An-72 (2 letali).

Dobava prvega letala A400M atlas je predvidena leta 2024, pogodba pa vključuje celoten sklop podpore za vzdrževanje in usposabljanje. Skupaj s sporazumom je bil podpisan tudi memorandum o soglasju za sodelovanje pri storitvah vzdrževanja in remonta ter s prvim korakom vzpostavitve lokalnega vzdrževalnega centra C295 (v svoji floti imajo 8 teh letal v različici M).

Z zmogljivostmi za opravljanjem vojaških, civilnih in humanitarnih misij bo A400M Kazahstanu omogočil hiter odziv na vsako misijo s hitrim uvajanjem zmogljivosti za dolge razdalje in učinkovitim dostopom do oddaljenih območij, so še poudarili pri Airbusu.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus

Povezani članki