Kitajska povečuje obrambni preračun za dobrih 7 odstotkov

by Urednik

KITAJSKO ZOPERSTAVLJANJE AMERIŠKI GLOBALNI POLITIKI

Kitajski obrambni proračun za leto 2023 se bo povečal za 7,2 %, kar je “razumno in zadržano” povečanje sredi globalne varnostne napetosti.

Kitajska je 5. marca objavila osnutek proračuna za leto 2023, po katerem se bo letni obrambni proračun države zvišal na 1,5537 bilijona juanov (224,79 milijarde dolarjev), kar je 7,2-odstotno povečanje, ki pa  že osmo leto zapored ostaja enomestno. Analitiki so mnenja, da ta številka pomeni razumno in zadržano povečanje izdatkov za vojsko v primerjavi s številnimi drugimi državami po svetu v luči svetovnih varnostnih napetosti. Je del prizadevanj države, da zadovolji potrebo po posodobitvi nacionalne obrambe, da bi zaščitila nacionalno suverenost, ozemeljsko celovitost in razvojne interese pred zunanjimi grožnjami in nestabilnostmi.

Predlagana rast obrambnega proračuna je bila objavljena v osnutku proračunskega poročila, objavljenem v nedeljo. 5. marca 2023, ob odprtju letnega zasedanja Nacionalnega ljudskega kongresa (NPC), najvišjega zakonodajnega organa v državi. Predlog pravi, da namerava Kitajska ohraniti enomestno odstotkovno rast obrambnega proračuna že osmo leto zapored od leta 2016 in vztrajno naraščajočo rast v letih od začetka epidemije COVID-19 leta 2020. Stopnja rasti je bila v letu 2020 6,6 odstotka, 6,8 odstotkov leta 2021 in 7,1 odstotka leta 2022. Strokovnjaki so mnenja, da je povečanje obrambnega proračuna razumno zaradi načrta vojaške modernizacije države, naraščajočih varnostnih groženj v svetu ter dodatno optimiziranih politik COVID-19, ki spodbujajo gospodarsko rast in več vojaških diplomatskih dejavnosti.

Kitajska želi doseči cilje ob stoletnici Ljudske osvobodilne vojske (PLA) do leta 2027, v bistvu pa uresničiti posodobitev nacionalne obrambe in oboroženih sil do leta 2035 ter v celoti zgraditi oborožene sile v sile svetovnega razreda do sredine 21. stoletja, je poročala tiskovna agencija Xinhua 1. avgusta 2022, ko je minilo 95 let od ustanovitve PLA. Da bi izpolnila ta načrt, mora Kitajska postopoma povečevati svoje obrambne izdatke v prihajajočih letih vzporedno z gospodarsko rastjo države, je za kitajski Global Times povedal vojaški strokovnjak iz Pekinga, ki je želel ostati anonimen.

Posodobitev nacionalne obrambe je sestavljena predvsem iz razvoja in nabave novega orožja in opreme, ohranjanja visoke ravni realističnih bojno usmerjenih vaj vojaških ebnot ter izboljšanja blaginje vojaškega osebja, je dejal strokovnjak. Leta 2023 naj bi PLA naročila naprednejša bojna letala, vključno s prikritimi bojnimi letali J-20 in večnamenskimi bojnimi letali J-16 (kitajska izvedenka Su-27), v času, ko bodo stara lovska letala J-7 (izvedenka MiG-21) razgrajena, ter izvedla poskuse na morju s tretjo letalonosilko Fujian, opremljeno z elektromagnetnimi katapulti. Po mnenju opazovalcev se pričakuje tudi bolj realistične bojno usmerjene vaje, ki bodo porabile velike količine dragega bojnega streliva in goriva.

Pomen modernizacije nacionalne obrambe je za Kitajsko postal še posebej poudarjen zaradi slabšanja globalnih varnostnih razmer v zadnjem letu, vključno s konfliktom med Rusijo in Ukrajino, in provokativnega obiska takratne predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi na otoku Tajvan, ki je privedel do vrste obsežnih vojaških vaj brez primere na območjih, ki obkrožajo otok. ZDA in njihovi zavezniki, vključno z Japonsko, so še dodatno razvnemali tajvansko vprašanje in morebitne vojaške konflikte s Kitajsko. Ameriška vojska pogosto pošilja letala in plovila, da izvaja bližnje izvidovanje pred vrati Kitajske, včasih vdrejo v kitajske teritorialne vode v Južnokitajskem morju in provokativno prečkajo Tajvansko ožino, kar povzroča težave. Japonska je leta 2022 uradno odstopila od svojega načela izključno obrambe po drugi svetovni vojni in začela nabavljati ofenzivne rakete, vključno z ameriškimi tomahawki, ki bi lahko dosegle tuje države.

Številne države po svetu so v letu 2023  povečale vojaške izdatke, pri čemer so ZDA na vrhu seznama s proračunom Pentagona v višini 817 milijard dolarjev, kar je več kot trikrat več kot Kitajska. Japonska je načrtovala obrambni proračun v višini 51 milijard dolarjev, kar je rekordnih 26,3 odstotka več kot leto prej. Tudi Indija naj bi povečala obrambni proračun za 13 odstotkov. Druge države, kot so Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija in Avstralija, pa prav tako načrtujejo povečanje izdatkov za obrambo.

Današnji svet se torej sooča z izzivi, kakršnih ni bilo v zadnjih tri četrt stoletja. Glede na trenutne globalne varnostne razmere  je tako tudi Kitajska povečala proračun za izgradnjo močne vojske in zadostno usposabljanje za vzpostavitev odvračanja ter za preprečevanje konfliktov, zmago v njih, za zaščito nacionalne suverenosti, varnosti in razvojnih interesov, so še povedali kitajski analitiki.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki