Alžirija je naročila 300 ruskih oklepnih vozil BMPT-72 terminator 2

by Urednik

RUSIJA GLAVNI DOBAVITELJ OROŽJA ZA ALŽIRSKO VOJSKO

Po informacijah, ki jih je objavil Stockholmski mednarodni mirovni  inštitut (SIPRI) za leto 2020, je Alžirija v Rusiji naročila 300 oklepnih vozil BMPT-72 terminator 2.

Od leta 2013 je Alžirija od Rusije nakupila veliko kopenske oborožitve, vključno z 38 hibridnimi –  raketno-artilerijskimi sistemi zračne obrambe pancir-S1, 100 raketnimi sistemi zračne obrambe SA-17 buk-M2 na goseničnem podvozju, 12 mobilnih balističnih raketnih sistemov kratkega dosega 9P78 iskander in 203 glavne bojne tanke T-90SA. Zadnji podatki pa kažejo, da je Alžirija naročila tudi 300 bojnih oklepnih vozil za podporo tankov BMPT-72 terminator 2.

BMP-72, imenovan tudi terminator 2, je oklepno gosenično vozilo, ki ga je v celoti razvilo in oblikovalo podjetje Uralvagonzavod in je bilo prvič predstavljeno javnosti na obrambni razstavi Russian Arms Expo 2013 v Nižnem Tagilu. Temelji na šasiji glavnega bojnega tanka T-72 in glede na predhodnika (terminator 1) ponuja izboljšano zaščito in ognjeno moč, zlasti v urbanih operacijah.

Nova verzija oklepnega vozila BMPT-72 terminator 2 je namenjena podpori tankov. Vozilo ima izjemno ognjeno moč, predvsem v uličnih spopadih pa ščiti tanke pred minometi, povrhu vsega pa rešuje samostojne naloge okviru motoriziranih enot.

Osnovne značilnosti, po katerih se BMPT-72 razlikuje od predhodnega modela terminator 1, so izpopolnjeni namerilni sistemi, zaščita lanserjev vodljivih raket pred šrapneli in kroglami iz strelnih orožij ter zmanjšano število članov posadke ( s 5 članov na 3) ob nespremenjeni učinkovitosti upravljanja. Bojno maso vozila so z 48 t zmanjšali na 44 t, ob tem pa ohranili raven zaščite. Terminator 2 bo posebno zanimiv za tiste države, ki imajo v oborožitvi stare, a še vedno zelo zanesljive tanke T-72 in njihove različice, saj jim nove tehnologije omogočajo, da hitro in ob minimalnih vlaganjih v kar največji meri posodobijo svoje enote ne da bi se opremljale z novo tehniko.

Oborožitev kupole oklepnika BMPT-72 sestavljata dva 30-milimetrska avtomatska topa 2A42 in en koaksialni mitraljez PKTM 7,62 mm, ki se lahko uporablja v boju proti lahkim oklepnim vozilom in pehoti. Na straneh ob kupilo sta pritrjena po dva lanserja vodenih protioklepnih raket ataka-T. Rakete imajo učinkovit doseg 6000 m proti tankom, topova pa domet do 2500 m proti lahko oklepljenim vozilom in 4000 m proti lahkim taktičnim vozilom in pehoti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki