Ameriška vojska dobila prve izstrelke za sistem hiperzvočnega orožja dolgega dosega

by Urednik

NOVE HIPERSONIČNE RAKETE ZA AMERIŠKO VOJSKO

Ameriška vojska je od podjetja Lockheed Martin prevzela prvo prototipno hipersonično strojno opremo v Joint Base Lewis-McChord v zvezni državi Washington. Uradna predaja kopenske opreme, vključno z operacijskim centrom za baterije in štirimi lansirnimi nosilci transporterjev, je potekala 7. oktobra 2021, potem ko so septembra v bazo prispele prve komponente. Strojna oprema bo del sistema za hiperzvočno orožje dolgega dosega (LRHW), ki ga  razvijajo v sklopu večletnega programa natančnega hiperzvočnega orožja.

Ameriška kopenska vojska (US Army) je prevzela prototip kopenske različice LRHW, ki bo vojski na voljo v proračunskem letu 2023. Ta prototip, ki je bil zgrajen pod vodstvom Urada za hitre zmogljivosti in kritične tehnologije (RCCTO), naj bi vojakom omogočil popolno obvladovanje sistema in oblikovanje taktik, tehnik in postopkov (TTP).

Hipersonično orožje, ki lahko leti s hitrostmi, večjimi od petkratne hitrosti zvoka (Mach 5+), je nova zmogljivost KoV ZDA, ki zagotavlja edinstveno kombinacijo hitrosti, okretnosti in višine za premagovanje časovno kritičnih, močno zaščitenih in visoko vrednih ciljev.

Hipersonika je del vojaške prioritete Oboroženih sil ZDA, za katero si prizadeva obrambno ministrstvo. Pogodba za LRHW je bila leta 2019 prvotno dodeljena podjetju Lockheed Martin. Drugi industrijski partnerji, vključeni v program, so Dynetics, General Atomics, General Dynamics, i3, Moog, Northrop Grumman, Penta Research, Raytheon in Verity Integrated Systems. Prihodnji preskusi sistema tega ameriškega hiperzvočnega orožja so predvideni za proračunsko leto 2022-2023, program pa se nadaljuje po programi, zatrjujejo pri Lockheed Martinu.

Pripravil: B. Knific, foto: US Army

Povezani članki