Egipt bi licenčno proizvajal tanke K2 black panther in havbice K9 thunder

by Urednik

POVEZOVANJE JUŽNOKOREJSKE OBRAMBNE INDUSTRIJE Z EGIPTOM

Egipt se z Južno Korejo dogovarja o možnosti licenčne proizvodnje južnokorejskih samovoznih havbic Hanwha Defense K9 thunder 155 mm in tudi glavnih bojnih tankov Hyundai Rotem K2 black panther.

Dobro obveščeni vojaški analitiki iz Egipta poročajo, da se egiptovski minister za vojaško proizvodnjo in južnokorejska DAPA (Uprava za obrambni program) pogovarjata o možnosti licenčne proizvodnje južnokorejskega glavnega bojnega tanka K2 black panther, kot tudi samovozdnih havbic K9 thunder v Egiptu.

Na obrambni razstavi EDEX, ki je potekala v Kairu od 29. novembra do 2. decembra 2021, je južnokorejsko podjetje Hanwha Defense razstavilo posebno različico samovozne havbice K9 thunder 155 mm poimenovano K9EGY s puščavsko barvno shemo.

Egiptovska vojska je že leta 2010 ocenila havbice K9, s katerimi želijo nadomestiti svojo zastarelo topniško floto. Vendar je bil dogovor preložen, saj je egiptovska vlada zahtevala znižanje pristojbin za prenos tehnologij, ki jih je imela v lasti korejska vlada in ne podjetje Hanwha Defense.

Nato so se leta 2017 začela nova pogajanja za prodajo havbic K9 thunder. Havbica K9 je bila julija 2021 poslana v Egipt in avgusta so se izvedla poskusna streljanja na poligonu zahodno od Kaira. Poleg južnokorejske havbice K9 thunder se Egipt zanima še za topniške sisteme iz Francije, Rusije, Južne Afrike in Savdske Arabije.

K2 black panther je nova generacija glavnega bojnega tanka, ki ga je zasnovala in razvila južnokorejska agencija za obrambni razvoj, proizvaja pa ga podjetje Hyundai Rotem. Južna Koreja je nekaterim državam (Poljska in Norveška) že ponudila licenčno izdelavo lokalne različice glavnega bojnega tanka K2 black panther.

Južna Koreja je Poljski predlagala, da licenčno proizvaja poljsko različico tanka K2, da bi z njimi nadomestila svojo zastarelo floto tankov T-72M1 in PT-91, ki so trenutno v uporabi, vendar se je Poljska odločila za nakup 250 ameriških tankov M1A2 SEP V3 abrams. Novembra 2021 pa je Norveška uvrstila dva kandidata v ožji izbor za nakup novega glavnega bojnega tanka, vključno z južnokorejskim tankom K2 black panther in nemškim leopard 2A7.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki