Grčija potrdila donacijo goseničnih oklepnih BMP-1 Ukrajini

by Urednik

GRČIJA BO V ZAMENO DOBILA NEMŠKE OKLEPNIKE MARDER

Grška vlada je potrdila dobavo 20 do 30 oklepnih vozil sovjetske izdelave, ki jih bo nadomestila z bojnimi vozili nemške izdelave, je razkril grški premier Kyriakos Mitsotakis v intervjuju, objavljenem na spletni strani grškega časopisa Proto Thema. Oklepna vozila, ki jih je Ukrajini obljubila Grčija, so verjetno sovjetske BMP-1 v službi grške vojske.

Že v začetku junija je prišlo sporočilo, da je Grčija pripravljena Ukrajini zagotoviti oklepna IFV BMP-1 (bojna vozila pehote) v zameno za nemške IFV marder 1A3 ali 1A5. Oklepnike BMP-1 ukrajinske oborožene sile sicer že imajo v svoji oborožitvi.

Glede na podatke iz Military Balancea 2021 ima grška vojska skupno 169 IFV BMP-1P, ki so izboljšana različica sovjetske BMP-1, ki je bila razvita sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. BMP-1 je bil prvi gosenični oklepni IFV, oborožen s 73 mm topom in protitankovsko vodeno raketo. BMP-1 je tudi eno najbolj priljubljenih pehotnih bojnih vozil – IFV v uporabi po vsem svetu, ki ga uporabljajo številne države.

Trup in kupola IFV BMP-1 sta izdelana iz varjenega jekla, ki posadki zagotavlja zaščito pred ognjem osebnega orožja in drobci granat. Vendar pa je bil BMP-1 razvit v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in nima več zadostnega oklepa – zaščite, ki bi vzdržal nove balistične in minske grožnje, kot so IED (improvizirane eksplozivne naprave), ki so največja grožnja na sodobnem bojišču.

Leta 1993 je Grčija naročila približno 500 BMP-1 iz zalog nekdanje vzhodnonemške vojske. Danes jih je ostalo okoli 200, od katerih naj bi jih 140 v celoti delovalo. Še 44 je bilo predelanih v nosilce dvocevnih protiletalskih avtomatskih topovskih sistemov ZU-23-2 (v kalibru 23 mm). BMP-1, ki ga uporablja grška vojska, je bil posodobljen, da bi ustrezal standardu Nata. Odstranjen je bil sovjetski lansirni sistem raket in en mitraljez kalibra 12,7 mm .50, nameščen na strehi kupole.

Grška različica BMP-1, imenovana BMP-1A1, ohranja originalno kupolo za enega člana, oboroženo s 73 mm gladkocevnim, nizkotlačnim topom s kratkim trzajem model 2A28, ki tehta 115 kg. Ta se polni iz nabojnika za 40 nabojev na desno za strelcem.  

Oddelek za vojake BMP-1A1 se nahaja v zadnjem delu  trupa in lahko sprejme do osem članov pehote, ki sedijo s hrbtom ob hrbtu po štirje na vsaki strani. Vstopajo in izstopajo skozi dvoje vrat v zadnjem delu trupa, ki imata vgrajene rezervoarje za gorivo (60 litrov v levih vratih in 70 litrov v desnih) in so obešena na zunanjih tečajih.

BMP-1A1 poganja 6-valjni vrstni vodno hlajeni dizelski motor UTD-20, ki razvija 300 KM pri 2000 vrt/min, povezan z ročnim menjalnikom s 5 prestavami naprej in eno vzvratno. Vozi lahko z največjo cestno hitrostjo 65 km/h z največjo avtonomijo potovanja 600 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki