Gruzija kupuje sisteme FGM-148 javelin

by Urednik

ZDA OBOROŽUJEJO RUSKO SOSEDO: PRODAJA “UBIJALCA TANKOV” GRUZIJI ODOBRENA

Ameriško zunanje ministrstvo je odobrilo prodajo prenosnih protioklepnih raketnih sistemov FGM-148 javelin Gruziji v vrednosti 30 milijonov dolarjev, je sporočila Agencija za mednarodni obrambni razvoj pri Pentagonu. Po podatkih Pentagona je State Department ugotovil, da morebitni sporazum ni v nasprotju z zunanjo politiko in nacionalno varnostjo ZDA.

“Sistemi javelin bodo Gruziji pomagali pri izgradnji dolgoročnega obrambnega potenciala za zaščito njene suverenosti in ozemeljske celovitosti … ter izboljšali sposobnost Gruzije, da se odzove na sedanje in prihodnje grožnje, s čimer se bo povečal njen protitankovski potencial,” je sporočila omenjena ameriška  agencija. Gruzija je pred tem naslovila na  ZDA zahtevo, naj ji prodajo 82 raket FGM-148 javelin in 46 izstrelitvenih sistemov.

Rakete FGM-148 javelin proizvaja skupno podjetje podjetij “Raytheon” in “Lockheed Martin”. Mimogrede: protitankovski sistem javelin je opremljen z vodenimi raketami, zato se lahko operater ob sprožitvi umakne v zaklon, kar poveča stopnjo preživetja operaterjem sistema.

V Gruziji je potekala večnacionalna vojaška vaja “Agile Spirit 2021”, ki se je začela 26. julija in zaključila 6. avgusta, na njej je sodelovalo približno 2500 vojakov iz 15 držav – Gruzije, ZDA, Estonije, Nemčije, Latvije, Litve, Romunije, Poljske, Španije, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, Kanade, Italije in Azerbajdžana. Kot je bilo napovedano, so ZDA v Gruzijo na vajo napotile približno 700 vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki