GUARDIARIS Z ODOBRENIMI RAZISKOVALNIMI PROJEKTI EVROPSKEGA OBRAMBNEGA SKLADA  

by Urednik

Evropski obrambni sklad (EDF) je pred kratkim odobril dva evropska raziskovalna projekta, v katerih sodeluje tudi slovensko inovativno podjetje Guardiaris.

Guardiaris bo 24 mesecev usklajeval raziskovalni projekt ABITS (Advanced Biometrics In Training and Simulation), pri katerem sodeluje s podjetjema Smartex S.r.l. (Italija) in  Viewpointsystem GmbH (Avstrija). Cilj projekta je razviti rešitve za taktično usposabljanje v zaprtih prostorih, ki združuje podatke, temelječe na fizioloških senzorjih, kvantifikacijo zmogljivosti, dobrega počutja in analitiko v zanki simulacije usposabljanja. Zajel in količinsko bo opredelil psihofizično stanje vadečega, npr. pozornost, stres, kognitivno obremenitev, na podlagi neinvazivnih fizioloških senzorjev, integriranih v vadbeno in simulacijsko okolje. Razvoj ABITS bo podprt s strokovnim znanjem in testiranjem ministrstev za obrambe Avstrije, Danske in Slovenije, saj so tudi predhodno uskladili skupne zahteve projekta ABITS s pridruženimi partnerji.

Drugi projekt, imenovan SHOLFEA (Shoulder Launched Family for European Armies), bo trajal 36 mesecev in ga bo koordiniralo špansko podjetje Gahn Logística Gestión Y Consultoría Sa. Konzorcij sestavljajo Gelco S.P.A. (Italija), Guardiaris (Slovenija), Instalaza S.A. (Španija), Sentech S.r.l. (Italija) in Startiun S.L. (Španija). Namen raziskovalnega projekta je razviti družino vodenih in nevodenih raketnih sistemov, ki se izstreljujejo z ramena in zadovoljujejo operativne potrebe prihodnjih pehotnih enot. Koncept zajema notranje simulatorje, ki uporabniku omogočajo učinkovito urjenje z vsemi možnimi kombinacijami družine orožnih sistemov.

Oba projekta predstavljata veliko priložnost za velik razvojno-raziskovalni preskok v tehnologiji simulacijskega usposabljanja in pristopu k usposabljanju, usmerjenem neposredno v prihodnje vojaške potrebe.

Pripravil: B. Knific, foto: Guardiaris Linkedin

Povezani članki