Imajo pakistanski tanki T-80UD težave z motorji v puščavi?

by Urednik

MOTORJI UKRAJINSKIH TANKOV T-80UD SE V VROČINI PREGREVAJO

Glavni bojni tanki T-80UD Pakistanske vojske naj  bi imeli težave s pregrevanjem motorja v visoki vročini, medtem ko Indijska vojska, kljub govoricam, teh težav s tanki T-90 nima. 

Še do pred kratkim je bila ena izmed najljubših tem azijskih kritikov ruskega orožja uporaba tankov T-90S bishma v pogojih visoke vročine puščave Thar na meji med Indijo in Pakistanom, saj naj bi imeli težave s pregrevanjem motorja v hudi vročini. Temo so navrgli indijski lobisti tanka arjun, vendar se je kmalu ugotovilo, da je šlo le za govorico. Indijska kopenska vojska ima v svoji sestavi že več kot 600 tankov T-90 in 125 arjun Mk1 (naročenih še 125 arjun Mk2).

Vendar pa so zaradi žgoče razprave o primernosti tanka T-90S bishma za puščavske razmere na dan prišle informacije, da ima Pakistanska vojska težave s hladilnimi sistemi pri ukrajinskih glavnih bojnih tankih T-80UD (Ukrain dvigunov), dizelski različici tanka T-80U, ki naj bi bila bolj prilagojena delovanju v visoki vročini.

Ukrajina je med letoma 1997 in 2002 Pakistanski vojski dobavila 320 glavnih bojnih tankov T-80UD v vrednosti  650 milijonov USD, skupaj pa so jih izdelali med 500 (leta 1991) in 800 za potrebe Ukrajinske vojske.

Pakistanski tank T-80UD

Pakistanski tank T-80UD z odprtim pokrovom motorja

Govorice o pregrevanju motorja tanka T-80UD v hudi vročini potrjujejo tudi spletne fotografije iz vojaških vaj Pakistanske vojske, kjer je jasno viden odprt pokrov motorja med vožnjo. Ruski tank T-80UD, ki so ga prodali Ukrajini in Pakistanu, poganja 6-valjni turbodizelski motor 6TD-1 z močjo 1000 KM, kar tanku zagotavlja nizko porabo gorivo in daljši akcijski radij. Pogonski sistem po podatkih proizvajalca Biro Morozov omogoča delovanje do temperatur okoli  55°C in vožnjo po vodi do globine 1,8 metra.

Indijski tank T-90

Indijski tank T-90

Rusi so težavo s pregrevanjem motorja tanka T-90S rešili s posebnim ventilatorjem, ki se s povečanjem hitrosti oklepnega vozila hitreje vrti in poveča črpanje zraka skozi hladilnik ter tako izboljšuje hlajenje. Sistem pa ima še poseben regulator, ki pri pospeševanju od visokih do maksimalne hitrosti vbrizga manj goriva, kar zmanjša prenos toplote v motor in izboljša gospodarnost. Tank T-90S so testirali v Afriki pri približno 55°C, kjer je prevozil  z enim tankom730 km (od običajnih 550 km) pri hitrosti več kot 65 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ukrajinski tank T-80UD med izvlačenjem drugega tanka
(brez glasbe, le zvok turbodizelskega motorja  6TD-1 z močjo 1000 KM)

Povezani članki