Indija izbrala izraelske rakete spike in ne ameriških hellfire

by Urednik

INDIJA NADALJUJE MODERNIZACIJO VOJSKE

Indija je na razpisu za nove (prenosne) protioklepne raketne sisteme izbrala izraelske Rafale spike v vrednosti 525 milijonov dolarjev. V sklopu 13,1 milijarde USD vredne modernizacije Indijske vojske bodo kupili 321 lanserjev in 8.356 raket spike vrste izstreli in pozabi (Fire and Forget Missile).

Poleg izraelskega proizvajalca Rafale s protioklepnimi raketnimi sistemi spike je na natečaju sodeloval tudi ameriški Lockheed Martin z raketami AGM-114 hellfire. Po poročanju indijskih vojaških uradnikov, so se za izraelske protitankovske sisteme odločili iz tehničnih razlogov, ki temeljijo na trdnih dejstvih. Ameriški predsednik Obama je sicer prejšnji mesecu na srečanju z indijskimi voditelji lobiral za ameriške rakete hellfire.

V zadnjih mesecih je v Indiji sklepanje pogodb za nakupe novega orožja obmirovalo, potem ko so mediji v času prejšnje vlade obelodanili niz korupcijskih škandalov pri obrambnih naročilih. Ko je bila maja 2014 izvoljena nova indijska vlada (bolj nacionalistična) so analitiki že slutili, da se bodo nova naročila slej kot prej začela podpisovat. Vsekakor k temu prispevajo tudi poslabšani odnosi s sosedama – Kitajsko in še posebno s Pakistanom, s katerim so se ponovno zapletli v obmejni incident s streljanjem.

Indijske oblasti pa so se zavzele tudi za domačo gradnjo šestih podmornic. V projektu vrednem vsaj 8,2 milijarde USD pa nameravajo povabiti tudi tujega partnerja, zato francoska, ruska, nemška in španska podjetja že lobirajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Rafael, Lockheed Martin

Povezani članki