Indija zaprosila Rusijo naj pospeši dobavo raketnega sistema S-400

by Urednik

NARAŠČANJE NAPETOSTI NA INDIJSKO-KITAJSKI MEJI SE NADALJUJEJO

Indija je zaprosila Rusijo, naj pospeši dobave raketnega sistema S-400 v luči stopnjevanja napetosti med Kitajsko in Indijo zaradi obmejnih incidentov v Himalaji, poroča na spletni strani kitajski South China Morning Post.

Po poročanju vojaških analitikov Kitajska nadaljuje z nameščanjem bojnih letal, helikopterjev in brezpilotnih letalnikov ob meji z Indijo. Opazili so namreč prihod večjega števila kitajskih radarsko slabo zaznavnih lovcev J-20, večnamenskih helikopterjev Z-20, lovcev J-10C in J-11B, kot tudi oboroženih brezpilotnih letal wing loong II.

Po mnenju ruskih vojaških strokovnjakov pa je ruski raketni sistem zračne obrambe S-400 sposoben zaznati in uničiti sodobna letala ter helikopterje v oborožitvi Kitajskih letalskih sil.

Indija je že v novembru 2018 z Rusijo podpisala pogodbo o dobavi 8-ih bataljonov ruskih raketnih sistemov S-400 triumph (Nato: SA-21 growler), skupaj z raketami in rezervnimi deli. Vsak bataljon S-400 naj bi sestavljal najmanj štiri lanserje s skupaj 16 izstrelki, radarski sistem in mobilno poveljniško enoto. Rusija je sicer nameravala prvo serijo raketnih sistemov S-400 dobaviti Indiji še pred koncem leta 2021.

Kitajska in Rusija sta sicer že novembra 2014 podpisali pogodbo o nakupu 6-ih bataljonov (v vsakem so po štiri baterije) raket zemlja-zrak S-400.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki